Sarkozy, preferatul francezilor care au votat în România

Nicolas Sarkozy, preşedintele francez în exerciţiu, a obţinut peste 60 la sută din voturile exprimate de cetăţenii francezi la Bucureşti, la biroul de votare organizat de Ambasada Franţei.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 08:02
Sarkozy, preferatul francezilor care au votat în România

La Bucureşti au exprimat voturi valide 908 cetăţeni francezi cu drept de vot, dintre cei 1.906 înscrişi pe listă. Sarkozy a obţinut 580 de voturi, devansându-l clar pe câştigătorul din Franţa, socialistul Francois Hollande, care a avut 328 de voturi, potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Presă al Ambasadei Franţei, la solicitarea MEDIAFAX.

Turul doi al alegerilor din Franţa desfăşurat duminică a confirmat din nou preferinţa francezilor din România pentru Sarkozy, după ce el obţinuse şi în urmă cu două săptămâni aproape jumătate din voturile exprimate la Bucureşti. Astfel, din cele 842 de voturi valide exprimate pe 22 aprilie la secţia de votare de la Bucureşti, Sarkozy a obţinut 403 voturi, devansându-l clar şi atunci pe principalul contracandidat, socialistul Hollande.

La precedentele alegeri prezidenţiale din 2007, în turul doi, Sarkozy obţinuse 69,6 la sută din voturile exprimate la Bucureşti, devansând-o clar pe contracandidata socialistă de atunci, Segolene Royale.

Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, a devenit duminică primul preşedinte socialist al Franţei după 17 ani, obţinând 51,67 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anunţate de Ministerul de Interne, a relatat AFP.

Victoria socialistului este interpretată drept un vot-sancţiune împotriva preşedintelui conservator aflat la sfârşit de mandat, Nicolas Sarkozy, care a obţinut 48,33 la sută.