Şase ofiţeri cu funcţii de conducere, cercetaţi prealabil după verificările la PTF Giurgiu şi Borş

Şase ofiţeri cu funcţii de conducere sunt cercetaţi prealabil pentru neglijenţă în serviciu, în urma verificărilor care au avut loc la PTF Giurgiu şi Borş, alţi 12 ofiţeri fiind atenţionaţi pentru modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile, a anunţat, joi, Poliţia de Frontieră.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 12:40
Şase ofiţeri cu funcţii de conducere, cercetaţi prealabil după verificările la PTF Giurgiu şi Borş

În urma verificărilor s-a dispus cercetarea disciplinară a adjunctului şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, adjunctului şefului Sectorului PF Borş, şefului Sectorului PF Giurgiu, adjunctului şefului Sectorului PF Giurgiu, şefului Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu şi a unui ofiţer aflat la comanda PTF Giurgiu, pentru neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici, a precizat Poliţia de Frontieră într-un comunicat de presă.

Ceilalţi 12 ofiţeri cu funcţii de conducere, de execuţie sau cu atribuţii de comunicare publică din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Oradea au fost atenţionaţi, „fiind dispuse măsurile necesare pentru eliminarea disfuncţionalităţilor constatate şi eficientizarea activităţilor”.

Decizia a fost luată după ce Serviciul Control din Poliţia de Frontieră a constatat coordonarea superficială de către unii ofiţeri cu funcţii de conducere a activităţilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei în perioada 20-24 februarie. De asemenea, în urma controlului s-a stabilit că în această perioadă nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru fluidizarea traficului prin cele două puncte de frontieră.

„Timpii mari de aşteptare la controlul de frontieră au fost generaţi de slaba gestionare a problematicii de organizare managerială şi de implicarea superficială a factorilor de conducere din cadrul celor două structuri în dispunerea unor măsuri necesare să preîntimpine blocarea traficului rutier de marfă”, a precizat Poliţia de Frontieră.

Verificările la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş au fost dispuse, săptămâna trecută, de inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor şef de poliţie Ioan Buda.

Controalele au vizat modul în care au fost gestionate acţiunile de verificare a transporturilor de mărfuri prin PTF Giurgiu şi PTF Borş, declanşate pentru combaterea contrabandei şi a evaziunii fiscale. De asemenea, a fost evaluat modul în care conducerea celor două structuri ale Poliţiei de Frontieră a coordonat resursele umane şi logistice, în vederea aplicării măsurilor necesare pentru evitarea aglomerărilor şi pentru fluidizarea traficului, precum şi îndeplinirea atribuţiilor specifice de către toţi lucrătorii din cadrul Sectoarelor PF.

La sfârşitul lunii februarie, sute de TIR-uri au aşteptat mai multe ore să intre la control în Vama Giurgiu, la punctul de frontieră către Ruse, Bulgaria, coloana de maşini întinzându-se pe distanţe de până la 30 de kilometri.

Şoferii s-au plâng că transportă mărfuri perisabile, iar odată trecuţi în Bulgaria, autorităţile din ţară vecină aplică sancţiuni pentru nerespectarea diagramei şi a timpilor de odihnă.

„Avem sute de TIR-uri blocate din cauza măsurilor luate de autorităţi în vederea combaterii evaziunii fiscale. Şoferii sunt blocaţi şi este inadmisibil ca, după o perioadă în care nu am putut să ne desfăşurăm activitatea din cauza ninsorii şi a viscolului, dar şi a excesului de zel al autorităţilor care au blocat şosele pe care nu a nins, acum să plătim pentru întârzierile provocate de controalele din vamă. Demersul vameşilor vizează evaziunea fiscală, dar e vorba de exces de zel. Timpul de aşteptare este foarte mare, iar controlul înseamnă pierderi importante pentru transportatori”, declara atunci preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier, Augustin Hagiu.

Poliţia de Frontieră Română preciza că acţiunile de verificare amănunţită se realizează în baza analizelor de risc, în vederea combaterii contrabandei şi a evaziunii fiscale.