Şase persoane, cercetate pentru ameninţarea tânărului care a purtat tricolorul românesc de Ziua maghiarimii

Şase tineri din judeţul Covasna suspectaţi că ar fi proferat ameninţări pe o reţea de socializare la adresa unui adolescent din Sfântu Gheorghe, fotografiat cu drapelul tricolor de Ziua maghiarilor de pretutindeni, sunt cercetaţi de Poliţie.

01 apr. 2014, 13:35
Şase persoane, cercetate pentru ameninţarea tânărului care a purtat tricolorul românesc de Ziua maghiarimii

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, Nicoleta Marin, a declarat marţi că cei şase tineri au până în 21 de ani, iar dacă se confirmă că au comis infracţiunea de ameninţare riscă, conform Codului penal, amendă sau pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an, informează Agerpres.

Cercetările au fost demarate după ce adolescentul a depus o plângere la Poliţie în care a menţionat că a fost ameninţat cu bătaia pentru că s-a fotografiat cu tricolorul românesc şi a postat poza pe site-ul de socializare.

Fotografia a fost făcută luna trecută, în apropierea statuii voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la câteva sute de metri de locul în care se desfăşurau manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. În fundal se vedeau Prefectura, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria, scena şi zeci de participanţi fluturând steaguri secuieşti şi steaguri roşu, alb şi verde.

Printre cei aproape 1.000 de utilizatori ai reţelei care au comentat pro şi contra fotografie s-au numărat şi câţiva de etnie maghiară care l-au ameninţat pe băiat cu bătaia. În mai multe postări, băiatul a menţionat că nu înţelege cu ce a deranjat pe cineva această fotografie, precizând că pe data de 1 Decembrie, anul trecut, de Ziua Naţională a României, a fost ‘înjurat şi huiduit’ de un grup de maghiari.

„Nu am deranjat cu absolut nimic manifestările făcând această poză”, a postat tânărul pe pagina sa de socializare.

Un caz aproape similar s-a petrecut anul trecut, când o elevă din oraşul Covasna, Sabina, a fost ameninţată cu moartea pe internet pentru că de Ziua maghiarimii a venit la şcoală cu o bentiţă în culorile drapelului României şi a continuat să o poarte şi în zilele următoare.

Şeful IPJ Covasna, comisarul Ioan Popa, a menţionat că persoana care a postat ameninţările la adresa fetei a fost identificată, iar dosarul a fost înaintat Parchetului spre soluţionare.

„Noi ne-am făcut treaba. Persoana a fost identificată, s-a început urmărirea penală, dosarul se află la Parchet”, a spus Ioan Popa, precizând că este vorba despre un cetăţean care locuieşte lângă Budapesta şi care şi-a recunoscut fapta.

CITEŞTE ŞI. Un adolescent din Sfântu Gheorghe, cercetat după ce a aruncat în şanţ un drapel naţional