Şase români de la bordul navei Diamond Princess, aduşi în ţară. Care este starea celor doi români infectaţi cu coronavirus

Cei şase români de pe nava Diamond Princess care au cerut să fie repatriaţi au fost aduşi în ţară, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă militară care a aterizat la Baza Aeriană 90. Ei vor rămâne în carantină 14 zile.

RomaniaTV.net
22 feb. 2020, 05:29

Cei şase cetăţeni români au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian. Înainte de a se îmbarca în avion, oamenii au fost testaţi de echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (Coronavirus).

Aeronava a decolat de la Tokyo şi a aterizat în cursul nopţii la Berlin, de unde cetăţenii români au fost preluaţi de o aeronavă pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale.

Aeronava MApN a aterizat, în jurul orei 7.20, la Baza Aeriană 90, unde aşteptau mai multe echipaje SMURD.

Potrivit Ministrerului Apărării Naţionale (MApN), o aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române a efectuat sâmbătă, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta Bucureşti – Berlin şi retur, pentru aducerea în ţară a şase cetăţeni români repatriaţi din Japonia.

Cei şase cetăţeni au fost transportaţi din Japonia în Germania cu zboruri de evacuare medicală desfăşurate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz şi a avut la bord o echipă medicală aparţinând SMURD Bucureşti.

Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecţia personalului şi a tehnicii, obligatorii în astfel de situaţii.

Citeşte şi: Primul român diagnosticat cu coronavirus. Anunţ oficial făcut de MAE. Arafat: Nu se pune problema să fie adus în România

Referitor la cei doi români infectaţi cu coronavirus (COVID-19), MAE menţionează că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună.

În 13 februarie, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină la Yokohama, a fost depistat pozitiv la coronavirus. Şase zile mai târziu, MAE a anunţat un al doilea caz de infectare cu coronavirus la un cetăţean român de pe nava Diamond Princess.

Doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess au murit din cauza coronavirusului. Numărul total al cazurilor de îmbolnăvire la bordul navei a ajuns la 624.

Citeşte şi: Cine este românul infectat cu coronavirus. Bilanţul deceselor a ajuns la peste 1.300