SCANDAL OPERAŢIUNE SALVARE PIATRA CRAIULUI. CNSPSR: Solicităm ferm domnului Opriș Mircea şi altor membri ai ANSMR să se abţină

Consiliul Național al Serviciilor Publice Salvamont (CNSPS) din România precizează, într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES, că derularea acțiunii de salvare a unei persoane accidentate în ziua de 21 august, în Masivul Piatra Craiului, și modul de intervenție în toate etapele derulării acțiunii, pentru fiecare structură implicată (dispecerate 112, dispecerate ISU, echipaje Salvamont, echipaje SMURD) sunt analizate de către o comisie în care sunt reprezentate și Serviciile Salvamont.

RomaniaTV.net
31 aug. 2016, 16:53
SCANDAL OPERAŢIUNE SALVARE PIATRA CRAIULUI. CNSPSR:  Solicităm ferm domnului Opriș Mircea şi altor membri ai ANSMR să se abţină

„Comisia urmărește analiza pertinentă și imparțială a derulării evenimentelor, identificarea atât a părților pozitive cât și a eventualelor disfuncționalități din timpul intervenției, pentru a se putea îmbunătăți pe viitor modul de lucru și procedurile de intervenție a tuturor structurilor implicate în evenimentul montan, începând de la primirea apelului de urgență până la finalizarea cazului. Până la finalizarea anchetei și prezentarea raportului final orice păreri exprimate nu au la bază cunoașterea și analiza tuturor detaliilor intervenției, ci doar păreri personale, putând genera opinii eronate. În același timp, nu putem fi de acord și ne delimităm de părerile personale, neprofesionale, lipsite de cunoașterea și analiza tuturor etapelor de derulare a intervenției, precum și de atacurile repetate la persoana secretarului de stat dr. Raed Arafat, exprimate și generate de problemele personale ale d-lui Mircea Opriș, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R)”, se arată în comunicatul citat.

Conform sursei citate, „ANSMR nu are atribuții cu privire la desfășurarea activității operative de salvare montană la nivelul structurilor Salvamont, nu a existat nici o întrunire a forurilor de conducere ale ANSMR în care să se fi analizat această situație, să se fi emis un punct de vedere oficial, să se fi abilitat vreun membru al asociației să emită puncte de vedere sau să se stabilească ca și cale de atac acționarea în instanță”.

„Din acest motiv, solicităm ferm domnului Opriș Mircea, precum și altor membri ai ANSMR să se abțină de a se exprima pe probleme operative de intervenție ce aparțin strict Serviciilor Publice Salvamont și pe care nu au nici o calitate să le reprezinte”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, numărul intervențiilor cu elicopterul la accidentele montane, precum și complexitatea acestor misiuni, a crescut de la an la an.

Din anul 2014, odată cu pregătirea echipajelor de pe elicopter de către piloții instructori REGA (serviciul de salvare aeriană din Elveția), s-au efectuat salvări montane și cu troliul montan pe elicopter, iar colaborarea dintre Serviciile Publice Salvamont și echipajele aero-medicale SMURD a fost „cât se poate de fructuoasă și într-o permanentă dezvoltare”.

„Consiliul Național al Serviciilor Publice Salvamont din România, prin cele 38 de structuri operative de salvare montană din țară pe care le reprezintă, își reafirmă disponibilitatea de a conlucra cu structurile abilitate și care pot acționa pentru soluționarea evenimentelor montane precum și de a contribui la îmbunătățirea legislației și procedurilor operative de intervenție în evenimentul montan”, se afirmă în comunicatul de presă, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că nu există nicio anchetă împotriva pilotului privat care a intervenit la Piatra Craiului, precizând că la adresa SMURD și a sa au fost aduse atacuri nefondate.

„Am încercat să evit o polemică pe tema intervenției de la Piatra Craiului în pofida atacurilor nefondate la adresa SMURD și a mea personal din ultima perioadă. Am fost acuzat că am pus pe pilotul privat sub anchetă și că l-am împiedicat să facă ce dorea să facă. (…) În urma postării domnului Liviu Dragnea, care se pare că a fost și dânsul indus în eroare, mă văd obligat să clarific că nu există nicio anchetă împotriva domnului Apăvăloaie, iar echipa de control a DSU, care include și un reprezentant al Salvamont, a avut sarcina să analizeze misiunea de la momentul primirii primului apel și până la finalizare, din punctul de vedere al forțelor de intervenție aflate în coordonarea departamentului și anume dispecerizarea, reacția SMURD și cea a Salvamontului”, a scris Raed Arafat, miercuri, pe Facebook.

O turistă în vârstă de 40 de ani din București, care s-a accidentat duminică în Masivul Piatra Craiului, a fost transportată la Spitalul din Târgu-Mureș cu un elicopter SMURD, a informat luni purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, Ciprian Sfreja.

Potrivit șefului Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă, turista a căzut într-o râpă, de la circa 30 de metri.

„Femeia a căzut mai bine de 30 de metri într-o zonă de abrupt. 13 salvamontiști și voluntari au plecat în zonă pentru salvarea turistei. Pe lângă elicopterul SMURD care a transportat-o la Târgu-Mureș, la salvarea acesteia a intervenit și un elicopter privat de la Brașov. Peste șase ore a durat până ce turista a fost coborâtă la baza muntelui, la cabana Plaiul Foii de unde a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital. Femeia era cooperantă în momentul când a ajuns la baza muntelui”, a menționat șeful Salvamont Zărnești.