Scandal privind raportarea greşită a deceselor COVID. Andrei Baciu: Nu pot să-mi dau seama cum ar putea să fie aceste lucruri fezabile

Scandalul privind raportarea greşită a deceselor COVID ia amploare. Vlad Voiculescu a declarat că ar exista diferenţe în ceea ce priveşte raportarea deceselor COVID în cazul Spitalului Colentina şi al unităţii ROL 2. Andrei Baciu se delimiteată de afirmaţiile făcute de fostul ministru al Sănătăţii şi spune că nu înțelege cum ar putea să se întâmple așa ceva.

19 apr. 2021, 19:25
Scandal privind raportarea greşită a deceselor COVID. Andrei Baciu: Nu pot să-mi dau seama cum ar putea să fie aceste lucruri fezabile
Scandal privind raportarea greşită a deceselor COVID. Andrei Baciu: Nu pot să-mi dau seama cum ar putea să fie aceste lucruri fezabile

Scandal privind raportarea greşită a deceselor COVID.  Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat într-un interviu la Europa FM că ar exista diferenţe în ceea ce priveşte raportarea persoanelor decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus în cazul Spitalului Colentina şi al unităţii ROL 2.

Scandal privind raportarea greşită a deceselor COVID. Andrei Baciu se delimitează de afirmaţiile lui Voiculescu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu,  a anunţat că un grup de experţi va analiza situaţia raportărilor cu privire la persoanele decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus

„Nu pot să-mi dau seama cum ar putea să fie aceste lucruri fezabile (n.r.: număr de morți Covid-19 greșit raportat), dar foarte bine: să vină o comisie și să analizeze. Nu știu să vă spun în cât timp această comisie ar putea oferi un rezultat, o concluzie. Trebuie să proceseze toate datee.

Important este ca tot tot acest grup de lucru să vină cu o analiză serioasă, fără dubii, astfel încât lucrurile să fie clare pentru absolut oricine. E important să depășim și această etapă și să mergem înainte pentru că nu s-a terminat această situație neplăcută. Vedem un număr mare de cazuri. Sigur, trendul a început să scadă…”, a spus Andrei Baciu la Digi24.

Secrretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a spus că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se ocupă de aceste platforme, care „nu pot fi modificate” şi care sunt gestionate la „cel mai înalt nivel”.

„Toate aceste baze de date sunt gestionate, desenate, arhitectura sistemului, platforma în sine este gestionată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Date care nu pot fi modificate. A spus-o de curând şi STS într-un comunicat oficial. Inclusiv la nivelul platformei de vaccinare putem să vedem că nu a existat niciun fel de breşă de securitate şi nu poate oricine să intre şi să facă ce doreşte pe acea platformă. Standardul de calitate pe toate aceste platforme gestionate de către STS este cel mai înalt. (…) Mie îmi este dificil şi teoretic să vă spun cum în această platformă cineva ar putea să facă aceste chestiuni. Nu pot să îmi dau seama cum tehnic ar putea să fie aceste lucruri fezabile, dar foarte bine să vină o comisie şi să analizeze”, a arătat secretarul de stat.

Citeşte şi Andrei Baciu a preluat atribuţiile ministrului Sănătăţii, portofoliu ocupat interimar de Florin Cîţu

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, ordinul de modificare a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 513 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1.344/2006 pentru aprobarea Listei naționale a experților medicali, care a fost publicat în data de 15 aprilie 2021 în Monitorul Oficial nr. 393 bis.

Menționăm că, în noul document, din cuprinsul Listei naționale a experților medicali au fost retrase informațiile care încălcau Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

În prezent, lista care cuprinde experții medicali naționali respectă toate prevederile legale în vigoare.

Spitalul Colentina, după acuzaţiile fostului ministru al Sănătăţii: Diferenţa dintre raportările deceselor la pacienţi COVID-19, minimă

Spitalul Clinic Colentina informează că diferenţa dintre raportările deceselor unor pacienţi cu COVID-19 în aplicaţiile Alerte MS şi Corona Forms este minimă şi are drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care acestea sunt făcute în cursul zilei.

„Din data de 27 martie 2020 şi până în data de 19 aprilie 2021 (ora 9.00), Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicaţia informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienţi COVID-19. Totodată, în aplicaţia Corona Forms, până la data de 19 aprilie 2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19. Ambele raportări pot fi verificate şi certificate cu uşurinţă de către autorităţile competente, diferenţa minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”, arată reprezentanţii unităţii medicale.

Spitalul Clinic Colentina a precizat că funcţionează ca spital suport COVID începând din data de 27 martie 2020, toate decesele înregistrate de atunci şi până în prezent fiind raportate cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmaţiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală”.