SCANDAL RELIGIOS în Neamţ. De ce au refuzat călugării să îngroape un bărbat

Călugării unui schit din satul Rădeni, judeţul Neamţ, au expus de mai bine de 2 ani trupul neputrezit al unui localnic, deoarece aceştia cred că este sfânt, iar rămăşiţele sale sunt considerate moaşte. Deşi Mitropolia a dat ordin de mai multe ori ca trupul să fie îngropat, călugării nu s-au supus.

28 feb. 2014, 15:23
SCANDAL RELIGIOS în Neamţ. De ce au refuzat călugării să îngroape un bărbat

Neamţul este în centrul unui scandal religios, după ce s-a descoperit că la un schit călugării au expus spre închinare rămăşiţele pământeşti ale unui localnic, considerat de ei sfânt. Totul se petrece în satul Rădeni, comuna Păstrăveni, la schitul cu hramul Cuvioasa Parascheva, ce ţine de Mănăstirea Petru Vodă, scrie monitorulneamt.ro.

De mai bine de doi ani si jumătate, oamenii din localitate, dar şi din alte zone ale ţării vin şi se închină la rămăşiţele unui localnic, fost paznic CAP, dar care la dezgropare a fost găsit neputrezit.

Bărbatul s-a născut în 1928 în Păstrăveni, satul Rădeni. În anii comunismului acesta a ajuns brigadier la CAP, iar oamenii din sat îl considerau un om bun. După 1989, bărbatul a devenit extrem de religios, ajungând consilier la biserica din Rădeni, unde milita pentru pictarea acestui lăcaş. Îşi dorea să ridice un schit în satul natal, iar după îndelungi eforturi a reusit să înceapă ridicarea lăcaşului. În 2004, pe patul de moarte, săteanul a fost făcut călugăr şi i s-a dat numele de Iosif. Când a decedat, bărbatul a fost înmormântat în apropierea schitului.

După 7 ani, în octombrie 2011, omul a fost dezgropat de rude, moment în care s-a constatat că trupul era neputrezit. În consecinţă, călugării au anunţat reprezentantii Mitropoliei şi ai Mănăstirii Petru Vodă. Deşi călugării consideră că au de-a face cu moaştele unui sfânt, reprezentanţii Mitropoliei spun altceva.

„Declararea unui sfânt nu este o treabă atât de simplă pe cât pare sau cum cred unii, uneori fiind nevoie să treacă si sute de ani. Nu trebuie să ne pripim în astfel de situaţii pentru că au existat cazuri în care astfel de decizii luate în grabă s-au dovedit greşite. Despre cazul de la Rădeni ştiam demult şi am mai cerut înhumarea rămăşiţelor pământeşti. Dacă au fost din nou dezgropate, vom dispune iar reînhumarea. Dacă reprezentanţii schitului nu vor să asculte, atunci vor suporta sancţiuni”, a precizat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Citeşte şi Minunile tainice ale Sfântului Necunoscut de la Mănăstirea Neamţ VIDEO