Scandal uriaș între Primăria Municipiului Piatra-Neamț și Inspectoratul Școlar Județean. Primarul orașului cere demisia Inspectorului Școlar General

Scandal uriaș între Inspectoratul Județean Neamț și Primăria Municipiului Piatra-Neamț. Activitatea Creșei Piatra-Neamț este blocată din cauză că instituția a ajuns într-un impas privind salarizarea personalului.

30 sept. 2022, 17:57
Scandal uriaș între Primăria Municipiului Piatra-Neamț și Inspectoratul Școlar Județean. Primarul orașului cere demisia Inspectorului Școlar General

Situație fără precedent în Piatra Neamț. Primăria Municipiului Piatra-Neamț acuză ISJ Neamț că blochează activitatea creșei unde sunt îngrijiți în jur de 183 de copii. Primarul orașului cere demisia Inspectorului Școlar General.

Citește și TICHETE CREŞĂ 2022, se pot folosi şi în privat. 570 de lei pe lună din acest an

„În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții. Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor. Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată”, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamț, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic.

Reprezentanții primăriei susțin că modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

”ISJ are atribuții de îndrumare și coordonare. Dar doamna inspector general în mod abuziv nu le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese. Mai mult decât atât, în mod inexplicabil, a transmis cu întârziere și prin poștă deciziile privind repartizarea personalului didactic. Acestea au fost emise pe 2 septembrie, dat au ajuns la Creșă abia astăzi 30 septembrie. Consider demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul creșei. În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General”, a mai spus primarul orașului Piatra- Neamț, Andrei Carabelea.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț, menționează sursa citată.

Potrivit aceleiași surse, creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și vineri, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Citește și Prima creşă construită de Ministerul Dezvoltării cu bani din PNRR