Scandalos! Cum a ajuns ospătarul Laurențiu Ciocăzanu să ocupe fără concurs șefia știrilor TVR! A fost numit direct pe funcție fără nicio evaluare! Scuzele penibile prin care a refuzat mai bine de o lună să dea vreo explicație

Televiziunea Română organizează concursuri riguroase pentru jurnaliști, dar nu și pentru șefii acestora. La începutul lunii septembrie, Laurențiu Ciocăzanu a fost numit șef al Știrilor Tvr, după plecarea lui Cătălin Prisăcariu din Televiziunea Română. Mulți s-au întrebat încă de atunci cum a putut obține fostul ospătar o funcție de conducere într-o instituție publică fără să aibă studii superioare. Întrebarea rămâne, însă, fără răspuns. Am încercat să stăm de vorbă cu Laurențiu Ciocăzanu ca să aflăm ce părere are chiar el despre această situație, însă ezitările sale au vorbit de la sine.

04 oct. 2022, 09:47
Scandalos! Cum a ajuns ospătarul Laurențiu Ciocăzanu să ocupe fără concurs șefia știrilor TVR! A fost numit direct pe funcție fără nicio evaluare! Scuzele penibile prin care a refuzat mai bine de o lună să dea vreo explicație

Laurențiu Ciocăzanu a început să coordoneze activitatea Direcției Știri a Televiziunii Române de pe 1 septembrie 2022. A preluat poziția de la Cătălin Prisăcariu, care a ales să părăsească TVR. Ciocăzanu a intrat în echipa TVR în martie 2022, după ce a câștigat un concurs pentru jurnalist cu studii medii în TVR. În doar în câteva luni de zile a ajuns șeful redacției, cu toate că nu are studii superioare, așa cum e necesar pentru un astfel de post.

RomâniaTv.net a solicitat un punct de vedere din partea lui Laurențiu Ciocăzanu, care s-a scuzat în repetate rânduri ca nu poate vorbi cu noi. „Sunt plecat din țară, cineva din familie are o problemă gravă de sănătate și e nevoie de mine aici. Revin săptămâna viitoare, luați legătura între timp cu colegii din conducere / Direcția de Comunicare, din câte am văzut, întrebările sunt de competența lor oricum. Mulțumesc de înțelegere”, a spus el, precizând că poate fi contactat, totuși, pentru un punct de vedere, săptămâna viitoare, luni.

În ziua indicată chiar de el, contactat de reporterul RomâniaTv.net, Laurențiu Ciocăzanu s-a scuzat că e într-o ședință și că oricum „nu mi se pare în regulă să dau interviuri, rostul meu e să iau și să organizez eu interviuri”.

„Sunt într-o ședință acum, revin când termin, dar mă pregătesc pentru emisiunea „Referendum”, nu știu cum să facem. Dar părerea mea e să iei legătura cu Direcția Comunicare pentru că efectiv nu văd ce aș mai putea spune în plus și nici nu am timp de interviuri. Am chiar foarte multe lucruri de rezolvat aici, sincer. Nu vreau să pară un refuz, dar nu mi se pare în regulă ca eu, ca ziarist și actual șef interimar la Știri până în decembrie inclusiv, să dau interviuri, rostul meu e să iau și să organizez eu interviuri. Sper că vei înțelege. Mulțumesc și succes în toate”, a afirmat Ciocăzanu pentru RomâniaTv.net.

TVR recunoaște că Laurențiu Ciocăzanu a fost numit pe funcția de conducere fără vreo evaluare: „Nu a fost organizat concurs pentru ocuparea acestei poziții”

Am solicitat mai multe informații despre acest subiect și de la reprezentanții Serviciului Comunicare din cadrul Televiziunii Române, care au dezvăluit că Laurențiu Ciocăzanu a fost numit fără concurs.

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, domnul Laurențiu Ciocăzanu a fost desemnat să exercite, interimar, sarcini suplimentare de Coordonator cu atribuții de director al Direcției Știri. În consecință, nu a fost organizat concurs pentru ocuparea acestei poziții”, au transmis cei de la Serviciul de Comunicare.

La întrebarea despre cum un jurnalist cu studii medii a putut ocupa o funcție de coordonare într-o instituție publică, TVR a transmis că „legislația în vigoare nu interzice, pentru personalul contractual, numirea unei persoane cu studii medii pe o funcție de conducere”.

 

Acum nu mai e un secret pentru nimeni faptul că TVR face manevre pentru a pune anumiți oameni în poziții-cheie. Dacă aruncăm un ochi pe site-ul Televiziunii Române observăm că pentru un simplu jurnalist tv sunt necesare studii universitare de licenţă, iar concursul constă într-o probă scrisă și interviu. Pentru un post de conducere, practic un post de o importanță vitală pentru instituție, condițiile nu sunt la fel de stricte, ba din contră. Și, totuși, nu oricine poate avea șansa să aplice, fiind un post cu dedicație. În cazul de față, pentru Laurențiu Ciocăzanu.

Drumul de la ospătar la șeful Direcției de Știri TVR

Laurențiu Ciocăzanu a intrat în presă în anul 1992. A fost redactor-șef și director editorial la Adevărul, de unde a plecat în 2010, în plină criză financiară. A fost redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei, redactor în cadrul BBC World Service și reporter la România Liberă. Este, de asemenea, și co-autorul unor cărți, „Miracolul din noiembrie” şi „10 august”.

El a avut şi o scurtă experienţă ca proprietar de restaurant în Spania, unde era şi ospătar. Ciocăzanu a povestit, în urmă cu câțiva ani, cum a ajuns de la jurnalist la ospătar.

După ce și-a dat demisia de la Adevărul, în 2010, unde câștiga nu mai puțin de 12.000 de euro pe lună, potrivit unui articol din El Pais, Laurențiu Ciocăzanu a decis să-și încerce norocul peste hotare. Și-a lansat propria afacere împreună cu soția lui și a lucrat și pe post de chelner pentru a ține barul din Valencia în picioare. „Astăzi serveşte cafele, gustări de omletă şi chiftele în barul pe care îl conduce de un an de pe strada Ángel Guimerá din Valencia. Acoperă cheltuielile „cu ore de muncă şi cu sudoare” (la propriu). “Începem”, admite împreună cu soţia sa, fostă graficiană a ziarului, care îl însoţeşte la bar”, potrivit articolului din El Pais de la acea vreme. Ulterior, Laurențiu Ciocăzanu a revenit în țară și a lansat propriul site, alături de Grigore Cartianu, Ziariștii.com.

Citește și Victor Ciutacu a răbufnit după numirile de la postul public: „Ospătarul fără studii superioare Ciocăzanu, numit la şefia ştirilor TVR”

Citește și Jurnaliştii Cartianu şi Ciocăzanu, tamponaţi în trafic de senatorul PSD Florin Cârciumaru