SCANDALOS: Pakistanul ŞTIE despre atacurile cu DRONE americane pe teritoriul său şi SUSŢINE acţiunile

Pakistanul susţine în secret, de mai mulţi ani, atacurile cu avioane fără pilot conduse de către americani pe teritoriul său, deşi în mod public Islamabadul denunţă aceste acţiuni.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 07:15
SCANDALOS: Pakistanul ŞTIE despre atacurile cu DRONE americane pe teritoriul său şi SUSŢINE acţiunile

Premierul pakistanez Nawaz Sharif s-a întalnit miercuri cu preşedintele american Barack Obama, la Casa Albă, şi a cerut ca Washingtonul să înceteze atacurile cu drone în Pakistan. Totuşi, potrivit cotidianului american The Washington Post, documente secrete şi note ale serviciilor pakistaneze arată că CIA, care gestinonează programul avioanelor fără pilot, i-a transmis Islamabadului informaţii privind aceste atacuri, informează Mediafax.

Citeşte şi  Ce sunt dronele, cele mai noi aparate care vor intra în dotarea Armatei Române

Potrivit The Washington Post, care citează documente secrete, cel puţin 65 de atacuri cu avioane fără pilot au fost discutate între cele două state, în special, în cadrul unor reuniuni de la ambasada Pakistanului la Washington, unde documentele erau trimise direct oficialilor de la Islamabad.

Citeşte şi Comenzi din Africa şi Asia: Ungaria transformă avioane de supraveghere în avioane fără pilot militar

Într-unul dintre cazuri, documentele arată că un atac din 2010 a fost realizat „la cererea Guvernului vostru”. Un alt document pune în evidenţă o misiune comună a celor două state pentru urmărirea unei ţinte.

Documentele relevă, de asemenea, îngrijorările Statelor Unite, potrivit articolului co-semnat de către Bob Woodward, unul dintre cei mai celebri jurnalişti ai The Washington Post, care a dezvăluit cazul Watergate în anii 1970. Publicaţia menţionează că Washingtonul este îngrijorat de o posibilă infiltrare a extremiştilor în serviciile de informaţii pakistaneze.

Potrivit acestui articol, Washingtonul pretinde că are un „drept de a ucide superior tribunalelor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional„.

Casa Albă a asigurat că „operaţiunile americane antiteroriste sunt precise, legale şi eficiente”.