Scandalul măştilor pentru categorii defavorizate ia amploare. Ludovic Orban anunţă rezilierea contractului dacă luni nu vin măştile

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, în Gorj, că Ministerul Sămătății va rezilia luni contractul cu firma care trebuia să livreze măștile pentru persoanele vulnerabile, dacă aceasta nu va aduce materialele de protecție.

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 12:14
Scandalul măştilor pentru categorii defavorizate ia amploare. Ludovic Orban anunţă rezilierea contractului dacă luni nu vin măştile

Persoanele nevoiaşe mai au de aşteptat măştile gratuite pe care le aveau promise încă din timpul stării de urgenţă. „Săptămâna următoare urmează ca Ministerul Sănătății să ia o decizie, care e foarte clară: rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măștile cei care au câștigat licitația și trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măștile care sunt prevăzute în contract”, a declarat Ludovic Orban.

ALDE, acuzaţii grave: Cu cele 2 miliarde de lei pe care le-a dosit Orban ca să cumpere primari de la PSD, cumpărau măşti la copii

„Licitația s-a derulat, a fost selectat câștigătorul, la cel mai mic preț. Câștigătrul s-a angajat să livreze în termen de 7 zile, care a fost prevăzut în lictație. După ce a fost declarat câștigătorul a fost contestată licitația, atât la CNCS, cât și în instanță. Au depus contestații trei firme. Sigur, că au fost respinse contestațiile. După ce s-a semnat contractul-cadru cu toți participanții la licitație s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câștigătorul licitației. Câștigătorul licitației avea obligația ca în termen de 5 zile să depună scrisoarea de garanție, urmând să înceapă cele șapte zile de derulare a contractului. Suntem în situația în care câștigătorul licitației nu a depus în termenul legal de 5 zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere, care este inclusă în contractul respectiv”, a mai spus șeful Guvernului.

Guvernul nu are bani de măşti nici pentru elevi

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii”, însă există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite de la stat, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii.

Măştile pentru persoanele defavorizate trebuiau să fi ajuns la DSP de două zile! Ministerul Sănătăţii a SOMAT câştigătorul licitaţiei

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie. Să spunem că îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile. Însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Raluca Turcan, întrebată sâmbătă la Sibiu dacă doar copiii care îşi uita masca acasă vor primi măşti sau toţi elevii care merg la şcoală, cât şi profesorii.

Ficare persoană eligibilă trebuia să primească 50 de măşti încă de acum două luni

Pe 21 mai, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă  privind acordarea de catre Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Conform actului normativ, bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2020 va fi suplimentat cu suma de 230 milioane lei pentru achiziţia de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru toate persoanele şi familiile defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoritale.

În următoarele două luni, fiecare persoană eligibilă, va primi un număr de 50 măşti de protecţie, preciza atunci Executivul.