Scandalul ouălor contaminate: Al doilea insecticid neautorizat, amitraz, ar fi fost utilizat în Franţa

Ministerul Agriculturii din Franța a anunțat vineri că în mai multe ferme de găini ouătoare din Franța s-ar fi utilizat amitraz, un insecticid care nu este autorizat, la fel ca fipronil, informează AFP.

RomaniaTV.net
25 aug. 2017, 15:47
Scandalul ouălor contaminate: Al doilea insecticid neautorizat, amitraz, ar fi fost utilizat în Franţa

Ministerul a precizat că va analiza ouăle pentru a depista eventuale reziduuri din insecticidul amitraz, considerat ”moderat toxic” de guvernul olandez care a dezvăluit miercuri utilizarea acestei substanțe de ferma Chickfriend, furnizorul implicat în cazul ouălor contaminate cu fipronil.

Guvernul francez a solicitat Agenției Franceze pentru Sănătate Publică (ANSES) „să evalueze potențialul risc pentru sănătate în urma prezenței în ouă a unor astfel de reziduuri”. La nivel european, ministerul a indicat că a fost convocat de Comisie, la Bruxelles, un comitet de experți pe această temă, la data de 30 august.

Spre deosebire de fipronil, a cărui utilizare este interzisă în cazul animalelor crescute pentru consum, amitrazul este autorizat ca produs medicamentos veterinar pentru controlul dăunătorilor la rumegătoare, porci și albine, a aminitit ministerul. Însă, ”nu există o autorizație de introducere pe piață pentru sectorul păsărilor”, a precizat instituția.

Guvernul francez a prezentat, săptămâna trecută, o primă listă de produse retrase de la vânzare, deoarece conțin ouă contaminate cu insecticidul fipronil, în fruntea căreia figurează celebrele waffles (napolitane) fabricate în Olanda și care sunt comercializate de diferite mărci de distribuție. Ministerul francez al Agriculturii a dorit să explice într-un comunicat difuzat joi că nivelurile constate de fipronil „nu reprezintă un risc pentru consumator, în raport cu referințele științifice”.

Fipronilul, un insecticid utilizat curent pentru animalele de companie împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzis în tratarea în UE a animalelor destinate consumului.