Scandalul UNIFARM: Bogdan Micu, consilierul fantomă ajuns la premier „printr-o recomandare”. Update: reacţie Bogdan Micu

Scandalul achizițiilor Unifarm în plină criză sanitară capătă noi dimensiuni. Potrivit DiscoverProject, de aceste achiziții s-a ocupat consilierul șefului Unifarm Adrian Ionel, Bogdan Micu care, printre altele, ar fi dator peste 5 milioane de euro unui concern chinezesc.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 12:17
Scandalul UNIFARM: Bogdan Micu, consilierul fantomă ajuns la premier „printr-o recomandare”. Update: reacţie Bogdan Micu

Drept la replică Bogdan Micu: „Nu am fost niciodata consilierul domnului director Adrian Ionel” 

În plină criză sanitară, când oamenii ieșeau pe semnătură din case, compania statului UNIFARM făcea achiziții pe bandă rulantă de măști, mănuși și combinezoane, majoritatea chinezești. Achizițiile netransparente sunt anchetate acum de DNA, care l-a pus ieri sub acuzare pe fostul șef al UNIFARM, Adrian Ionel, pentru că ar fi cerut mită ca să cumpere echipamente de la o firmă.

În vârful pandemiei, Adrian Ionel îl avea drept consilier onorific pe Bogdan Micu, pus să se ocupe de achizițiile de echipamente medicale din China. Micu e dator vândut de mai mulți ani unui concern chinezesc cu afaceri în energie. Le datorează chinezilor peste 5 milioane de euro, scrie sursa citată.

Până la 35 de ani, Micu a colecționat companii. A fost implicat în aproape 30 de afaceri, unele cu probleme financiare. În timpul liber era activist de mediu. Apoi, a început să colecționeze funcții publice.

Bogdan Micu este și consilier cu jumătate de normă al ministrului Mediului, unde se ocupă de programul Sumal 2, pentru monitorizarea tăierilor de lemn, după ce anterior pusese pe picioare aplicația Inspectorul Pădurii.

Micu susține că a devenit consultant pentru achizițiile Unifarm după ce „a avut norocul să ajungă la premierul Orban printr-o recomandare”.

Conform unui material publicat de Investigatiimedia.ro, Micu ar fi cumpărat pentru Unifarm măşti medicale, din China, în valoare de peste 20 de milioane de dolari, prin firma Visual Fan SRL, din Braşov. Firma ar fi cumpărat măştile la un preţ între 1,3 şi 1,4 dolari şi le-a vândut către Unifarm pe 1,8 dolari bucata, astfel intermediind, practic, achiziţia, cu un comision de aproximativ 30%.

Micu a fost contactat de reporterii Centrului de Investigatii Media si a raspuns intrebarilor legate de aceste achiziţii, explicând de ce a ales firma din Braşov.

„Ei cumpărau câteva măști pentru ei. Acum două săptămâni, noi căutam peste tot posibili importatori care aveau la prețuri bune, pentru că marea majoritate le vindeau la prețuri uriașe, între patru și opt dolari bucata, masca. Ei au zis că ei, în mod normal, aduc doar pentru angajații lor, dar ar putea face o excepție să aducă și pentru noi, pentru Unifarm, la un preț bun. Atunci le-am cerut o ofertă de preț, ne-au dat 1.8$ pentru ffp2/N95 și 3.45$ pentru ffp3, față de tot ce-am mai văzut noi mi-a plăcut și am făcut o comandă la ei. Ei le-au cumpărat și le-au adus. Ei au plătit în avans marfa, integral, ca să nu avem noi risc, noi am dat un avans la ei, urmând ca atunci când ne vine marfa în depozit să plătim diferența”, a răspuns Bogdan Micu.

Acesta a explicat şi în ce fel şi-ar fi câştigat firma Visual Fan comisionul de peste 6 milioane de dolari.

„Nu e vorba că ești intermediar cu două laptopuri, e vorba că tu dai, din banii tăi, 20 de milioane de dolari (25.200.000 de dolari, n.r.). Și dacă chinezu îți dă țeapă, îi pierzi. Costul acelor bani pierduți este imens. Letter of credit, dobânda la bancă, riscul să pierzi banii… În mod normal, într-o piață liberă, asta se taxează cu mult mai mult de 30%. Asta a fost cea mai importantă valoare adăugată”, a completat Micu.

Citeşte şi: MAE: „100 de cetăţeni români din Germania au fost confirmaţi cu coronavirus”. S-a instituit carantina pentru 19 imobile