Începând din 2026, europenii vor avea parte de o schimbare majoră în ceea ce privește unele bancnote pe care le folosesc zilnic. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va introduce un nou design pentru bancnotele euro, înlocuind actualele cupiuri de 5 până la 50 de euro. Această transformare are ca obiectiv nu doar sporirea siguranței și modernizarea aspectului bancnotelor, ci și întărirea sentimentului de apartenență la o identitate europeană comună.
Bancnotele de până acum prezentau motive arhitecturale abstracte, precum arcuri sau poduri. Acum, locul lor va fi luat de motive naturale și culturale, care reflectă mai bine diversitatea și bogăția Europei.
Noile proiecte vor fi inspirate de două teme principale:
► „Cultura europeană: patrimoniu comun” – subliniind istoria și patrimoniul continentului.
► „Râuri și păsări: putere și diversitate” – arătând frumusețea naturii și semnificația simbolică a acesteia în viața europenilor.
Noile bancnote vor fi, de asemenea, un omagiu adus personalităților remarcabile din istoria Europei. BCE a dezvăluit deja o parte din proiecte:
► 5 euro – Maria Callas, legendara cântăreață de operă,
► 10 euro – Ludwig van Beethoven, icoana muzicii clasice, alături de artiști stradali și coruri,
► 20 euro – Maria Skłodowska-Curie, laureată a premiului Nobel de două ori și pionieră științifică, însoțită de un profesor, simbolizând importanța educației.
Președinta BCE, Christine Lagarde, a subliniat că noile bancnote nu doar că vor îmbunătăți estetica și securitatea, dar vor fi și „adevărate tablouri” care reflectă valorile europene. „Noile bancnote vor fi un simbol al identității noastre europene comune și al diversității, care este forța noastră” – a declarat ea.
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
Noile bancnote urmează să fie introduse în circulație începând cu anul 2026. Proiectul este încă în faza de pregătire, dar decizia de implementare a fost deja luată. BCE subliniază că modernizarea monedei vizează, de asemenea, îmbunătățirea accesibilității vizuale, securitatea împotriva falsificatorilor și o mai bună adaptare la așteptările contemporane ale cetățenilor.
O știre care a circulat săptămâna trecută în mediul online, în care se spunea că bancnota de 50 de euro urmează să fie retrasă din circulație, în Spania, începând cu luna aprilie, a făcut furori în mediul online. Informația s-a dovedit a fi un fake-news, însă vestea a apucat să provoace pagube semnificative în economia Spaniei.
Deși informația de la care a plecat toată nebunia cu bancnota de 50 de euro a fost ștearsă, Banca Centrală a Spaniei a ținut să facă anumite precizări. Oficialii au confirmat că nu au emis niciun ordin de retragere a vreunei bancnote și că toate vor putea să fie folosite în continuare.
Citește și : Bonus de performanţă de 26.000 de lei. Cine sunt bugetarii din România care pot primi pe card 5.000 de euro
Instituția a încercat să afle de la ce a pornit confuzia, însă se pare că de vină ar fi procesul în care banca verifică autenticitatea și starea bancnotelor returnate de instituțiile de credit. Practic, cele care sunt uzate sau deteriorate sunt retrase și distruse, iar în locul lor sunt emise bancnote noi.
Banca Spaniei a subliniat că procesul se aplică tuturor bancnotelor, nu acestora: „Unul dintre motivele pentru care încercăm să menținem bancnotele într-o stare bună este acela de a facilita verificarea elementelor de siguranță. Deși bancnotele sunt fabricate să reziste, ele se uzează în timp, prin utilizare frecventă”.
Citește și : Salarii de peste 5.000 euro pentru români într-una dintre cele mai bogate țări din Europa
Banca Centrală Europeană a intervenit și a făcut lumină în privința bancnotelor: „Nici Banco de España, nici vreo altă bancă centrală din zona euro nu a ordonat retragerea vreunei bancnote sau monede euro. Toate bancnotele euro rămân valabile și în circulație”.
„Bancnotele de 50 de euro deteriorate pot fi mai greu de identificat ca fiind autentice și pot crea probleme în validarea automată. Sau poate că sunt pur și simplu mai predispuse la degradare, mai ales dacă circulă în medii asociate cu activități infracționale”, a afirmat Michael Levi, profesor de criminologie la Universitatea din Cardiff (Marea Britanie), vorbind despre confuzia din jurul bancnotei de 50 de euro.
Europa face un pas simbolic spre viitor prin reconfigurarea completă a bancnotelor euro. Începând din aprilie, bancnotele de 20 și 50 de euro în formatul actual vor fi retrase treptat din circulație.
Decizia este explicată prin faptul că utilizarea banilor fizici a scăzut constant în ultimul deceniu pe fondul extinderii serviciilor bancare online și al popularizării instrumentelor digitale de plată. Banca Centrală Europeană (BCE) a considerat că această tendință a creat un context ideal pentru transformare și pe un nivel simbolic. Schimbarea înfățișării bancnotelor euro, nu doar ca mijloc de plată, ci ca expresie a identității și valorilor europene, scrie capital.ro.
BCE a pus în mișcare un mecanism amplu de consultare, desfășurat pe parcursul a doi ani. Peste 365.000 de cetățeni din zona euro, alături de specialiști din domenii variate.
În urma acestui proces, au fost identificate două concepte-cheie care vor defini viitorul bancnotelor europene: „Cultura europeană” și „Râuri și păsări”.
Bancnote ale viitorului
De cealaltă parte, tema inspirată din natură propune o conexiune vizuală cu biodiversitatea Europei, ilustrând păsări și râuri care unesc, dincolo de frontiere, peisajul natural al continentului.
În acest an, BCE va deschide un concurs dedicat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Participanții vor propune concepte vizuale, care vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public. Astfel, viitorul aspect al bancnotelor va fi decis deopotrivă de expertiză și de preferințele cetățenilor europeni.
După selecția finală, Consiliul Director al BCE va aproba modelele câștigătoare. Noile bancnote vor fi lansate oficial în 2026, reprezentând o combinație între modernitate, sustenabilitate vizuală și simbolism european. Ele vor înlocui treptat vechile modele, marcând o nouă etapă în istoria monedei unice.