Scenariile luate în considerare de Ministerul Educaţiei pentru începerea şcolii pe 8 noiembrie

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, susține că școala online e ultima opțiune care se ia în calcul.

30 oct. 2021, 18:13
Scenariile luate în considerare de Ministerul Educaţiei pentru începerea şcolii pe 8 noiembrie

Ministerul Educaţiei are ca prima opțiune este revenirea fizică a copiilor la școală, pe 8 noiembrie, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Revenirea ar urma să se producă în condițiile prevăzute deja de regulile în vigoare stabilite prin ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației. Secretarul de stat a declarat, la conferința de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), că „școala online este ultima opțiune pe care o avem”.

ŞCOLI ÎNCHISE şi după 8 noiembrie. Elevii vor face cursuri online după vacanţă
„În funcție de datele de la acel moment, putem opta fie pentru învățământ față în față, în condițiile ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății, în vigoare, fie învățământul online, dar asta este, din nou, ultima opțiune pe care ne-o dorim.”, spune Sorin Ion, secreta de stat în Ministerul Educaţiei.

Întrebat ce se va întâmpla în situația revenirii unul nou val de infectări, în primăvară, oficialul a spus că „este foarte important pentru noi să încercăm să ne adaptăm cât mai bine la situație, acum un an spre exemplu nu ne-am fi putut imagina că în toamna lui 2021 vom fi în această situație… situația este destul de imprevizibilă, deci nu pot să răspund la acest moment ce facem la anul în primăvară, pentru că nu știe nimeni”.

„Este foarte important pentru noi să încercăm să ne adaptăm cât mai bine la situație. Acum un an, de pildă, nu ne-am fi putut imagina că în toamna lui 2021 vom fi în această situație, prin urmare nu facem decât să încercăm să ne adaptăm la situație pentru că, așa cum știm cu toții, este destul de imprevizibilă. Deci nu pot să răspund la acest moment ce facem la anul în primăvară, pentru că nu știe nimeni”.

Sorin Ion a răspuns și acuzațiilor venite din partea reprezentanților părinților, care susțin că prin vacanța de 2 săptămâni „s-a urmărit, de fapt, reducerea costurilor cu salariile profesorilor, a cheltuielilor cu utilitățile unităților de învățământ și eliminarea obligativității acordării de zile libere plătite”.

„Întreținerea școlilor nu scade semnificativ, pentru că în această perioadă personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar nu are obligația să-și ia concediu, prin urmare pot merge la școală astfel încât școlile nu sunt închise. În ceea ce privește plata pentru părinți, nu este în sarcina Ministerului Educaţiei, prin urmare noi nu am luat în calcul la factorii care au dus la această decizie, nu am luat în calcul acest lucru”, a declarat Sorin Ion, potrivit edupedu.ro.

Şcoli închise din cauza COVID-19 şi după 8 noiembrie. Ce se întâmplă cu tezele pe care elevii ar trebui să le susţină în semestrul I

La aceeași conferință, directorul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a declarat că „nu există studii care arată că trimiterea elevilor în vacanță reduce mobilitatea, ci din contră”, spunând că nu a dat nicio recomandare în privința închiderii școlilor.