Scenariul care dă fiori! În curând, am putea asista la triajul pacienţilor de la ATI. Medic: Va trebui să luăm decizii etice dificile

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Militar, medicul Ioan Ștefan, a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, că în curând am putea ajunge la situaţia în care a fost şi Italia, aceea ca medicii de la ATI să trieze pacienţii şi să îi menţină conectaţi la aparte doar pe aceia care au şanse mai mari de supravieţuire.

RomaniaTV.net
20 aug. 2020, 16:07
Scenariul care dă fiori! În curând, am putea asista la triajul pacienţilor de la ATI. Medic: Va trebui să luăm decizii etice dificile

Medicul recunoaşte că este îngrijorat nu de numărul în continuă creştere al cazurilor nou confirmate, cât de faptul că acest număr se asociază cu 10% cazuri internate la terapie intensivă și 5% decese. Doctorul Ioan Ştefan spune că se teme ca, la un moment dat, medicii să fie puși în situația de a lua „decizii etice dificile”.

Pe lângă blocarea secțiilor de terapie intensivă care, inevitabil, poate să conducă la luarea unor decizii etice dificile în privința eligibilității pacienților pentru terapie intensivă, de exemplu, asistăm și la fenomene costisitoare, cum ar fi transferarea de la un spital la altul din lipsă de locuri”, a arătat medicul. Specialistul a dat exemplul unui pacient de la Spitalul Militar, care, pentru că nu mai sunt locuri disponibile la ATI în acest spital, a fost transferat la Galați.

Citeşte şi Masca nu opreşte coronavirusul. Descoperirea care dă fiori omenirii

Dr. Ioan Ştefan reiterează importanţa respectării celor trei măsuri de bază: spălatul pe mâini, purtarea măștii, distanțarea fizică. 

Încep să apară astfel de situații dacă noi nu vom ameliora aceste cifre statistice. Iar asta putem să o facem prin cele trei pârghii de care dispunem din punct de vedere epidemiologic: spălatul pe mâini, care este de ordin individual, purtarea măștilor, care este deja o măsură colectivă, precum și măsurile de distanțare. Dar în condițiile în care s-au acumulat frustrări și vedeți că avem expresii ale efuziunii și defulării estivale, distanțarea fizică va fi dificil de obținut și foarte greu de acceptat”, recunoaște medicul. 

Dacă se va ajunge la situaţia nedreaptă ca medicii să fie nevoiți să facă un triaj al pacienților, se va ţine cont de anumite criterii.

Se vor stabili niște criterii care țin de severitatea fiecărui caz, dar e posibil să fie și de ordin etic – să țină cont de vârstă, de comorbidități, de șanse de supraviețuire. N-aș vrea să merg cu gândul până acolo. Eu tot sper ca fenomenul să fie controlat și sper ca purtarea măștii, care nu este o măsură punitivă, este o măsură necesară, este o măsură responsabilă și protectivă, să ne ajute cumva să putem să controlăm fenomenul în săptămânile care urmează”, adaugă şeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Militar.