Talibanii au prezentat filmări cu luxul în care trăia un fost lider militar din Afganistan VIDEO

Talibanii care au invadat Mazar-i-Sharif au filmat opulenţa în care trăia unul dintre cei mai cunoscuţi lideri militari regionali. Acesta a fugit din oraş înainte de a fi cucerit de insurgenţi.

16 aug. 2021, 12:50
Talibanii au prezentat filmări cu luxul în care trăia un fost lider militar din Afganistan VIDEO

Abdul Rashid Dostum este unul din cei mai cunoscuţi lideri militari regionali, care conduce trupe formate din mii de soldaţi aflaţi la dispoziţia lui. El a fugit sâmbătă din Mazar-i-Sharif înainte de a fi preluat de talibani şi s-a refugiat în Uzbekistan, scrie Al Arabiya.

Dostum şi Atta Mohammad Noor, fostul guvernator al provinciei Balkh, sunt implicaţi în războaiele din Afganistan încă din zilele invaziei sovietice şi se numără printre cei mai aprigi duşmani ai talibanilor. Talibanii au ocupat sâmbătă oraşul Mazar-i-Sharif fără să întâmpine rezistenţă, forţele de securitate retrăgându-se spre nord, în Uzbekistan, potrivit Adevarul.

Insurgenţii au ajuns la domiciliul generalului Dostum, unde au filmat luxul orbitor în care trăia acesta, în total contrast cu traiul din Afganistan, una dintre cele mai sărace ţări din lume.

Sute de oameni se calcă în picioare pe scara unui avion din Kabul

Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea, a anunţat luni Autoritatea Aviaţiei Civile din Afganistan (ACAA).

„Nu vor exista zboruri comerciale care să plece de pe aeroportul Hamid Karzai, pentru a preveni jafurile. Vă rugăm să nu vă grăbiţi spre aeroport”, a precizat Autoritatea Aviaţiei Civile din Afganistan într-un mesaj transmis presei.

De asemenea, într-un anunţ adresat aviatorilor pe site-ul său, ACAA a recomandat avioanelor în tranzit să se reorienteze, precizând că spaţiul aerian al Kabulului a fost eliberat pentru militari şi că orice tranzit prin spaţiul aerian al Kabulului va fi necontrolat. Autoritatea a alertat în acest sens şi regiunile de informare a zborurilor din jur care controlează spaţiul aerian, relatează Reuters, citat de Agerpres. Regiunea de informare a zborurilor din Kabul acoperă întregul Afganistan.

Citeşte şi: Premierul malaezian a demisionat după 17 luni la putere