Schimbarea la Faţă a Domnului. Tradiţii şi superstiţii. Ziua în care rugăciunile pentru izbăvirea de patimi şi vicii sunt ascultate

Anual, pe 6 august, creştinii sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă ca să le meargă bine şi să fie apăraţi de rele.

06 aug. 2021, 09:08
Schimbarea la Faţă a Domnului. Tradiţii şi superstiţii. Ziua în care rugăciunile pentru izbăvirea de patimi şi vicii sunt ascultate

Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice. Cunoscută în popor şi sub denumirea de Obrejenie, această sărbătoaremarchează începutul toamnei.

Schimbarea la Faţă a Domnului. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, este bine să te rogi ca să scapi de patimi

Pe 6 august, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire. Este ultima zi când se mai pot culege plante de leac.

Începând cu această zi, fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare.

La această sărbătoare se spune că toţi oamenii au obligaţia de a se împăca unii cu alţii dacă au fost certaţi.

Citeste si Calendar ortodox august 2021. Sărbători religioase în august 2021. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Superstiţia spune că dacă, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului când cade Obrejenia, plouă mult, înseamnă că iarna ce urmează va fi bogată în ninsori. Se spune că cine se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun), sigur va fi vindecat.

Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;

Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora; Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta.

Citeste si Părintele Visarion Alexa, dezvăluire despre Patriarhul Daniel: „M-a chemat și mi-a spus ferm: Ca să înțelegi ce înseamnă o virgulă, duminică nu mai slujești Sfânta Liturghie”