SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Tradiţii şi superstiţii. Ce să nu faci sub nicio formă azi ca să nu atragi boala

SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Pe 6 august, ortodocşii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea se numeşte în popor Pobrejenie sau Obrejenie. Acestei zile îi sut specifice o serie de tradiţii şi superstiţii, pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele. 

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 13:42
SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Tradiţii şi superstiţii. Ce să nu faci sub nicio formă azi ca să nu atragi boala

În această zi, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii nu se mai scaldă în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire. Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, potrivit traditii-superstitii.ro.

Este singura zi din postul Adormirii Maicii Domnului în care se poate consuma peşte.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Semnificaţia sărbătorii

Schimbarea la Față a Domnului este unul dintre cele 12 praznice împărătești și are ca semnificație momentul în care Mântuitorul Isus Hristos, aflat la rugăciune pe muntele Tabor, se preschimbă la față. 

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 6 AUGUST 2020. Schimbarea la Faţă a Domnului. Rugăciune care se rosteşte timp de 12 zile pentru împlinirea dorinţelor

Sărbătoarea ortodoxă a Schimbării la Față marchează despărțirea de vară, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele specifice noului anotimp. Această zi este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă. De acum, frunzele încep să îngălbenească, apele să se răcească, păsările pleacă spre țările calde, iar insectele și târâtoarele se pregătesc să intre în pământ, la adăpost.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Tradiții și superstiţii. Ce să nu faci sub nicio formă azi ca să nu atragi boala

Cea mai mare parte a tradiţiilor şi superstiţiilor specifice acestei sărbători fac, în general, referire la bunul mers al vieții și al treburilor, la ferirea de rele și necazuri, dar și la menținerea sănătății.

O tradiție foarte cunoscută a zilei de Pobrejenie este de a duce la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru a fi sfințite. După sfinţire, acestea se împart credincioșilor veniți la slujbă. Se pot degusta apoi strugurii noi, dar și fructe specifice perioadei, ca mere, pere sau prune etc. Gustatul primei boabe de strugure se face însoţit de formula: “Boabă nouă în gură veche!”

Este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece, după această zi, toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.

În această zi de mare sărbătoare, este interzis să munceşti în casă sau la câmp, fiind pericol de îmbolnăvire. Totodată, oamenii caută să fie împăciuitori unii cu alții pentru a nu o ţine într-o ceartă tot anul.

SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Cum va fi vremea de Pobrejenie, aşa va fi toamna

Schimbarea la Față a Domnului este prilej de a afla cum va fi vremea în perioada ce urmează. Astfel, dacă plouă mult în această zi sau în postul Adomirii Maicii Domnului toamna va fi mohorâtă, iar iarna rece și plină de ninsori. În schimb, dacă de Pobrejenie este cald și însorit, așa va fi și toamna ce urmează, iar iarna va fi una uscată, fără prea multe ninsori.

SCHMBAREA LA FAŢĂ. Rugăciune puternică pentru împlinirea dorinţelor

Astăzi este bine să rosteşti o rugăciune despre care există credinţa că aduce cu ea împlinirea celor mai mari dorințe. Rugăciunea se rosteşte timp de 12 zile începând cu ziua praznicului, de preferat în fața unei icoane înfățișând scena cu Schimbarea la Faţă şi având o lumânare aprisă.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care locuieşti întru Lumina cea nepătrunsă, şi eşti Strălucire Slavei Tatălui şi Chip al Ipostasului Său! La plinirea vremii ai venit, Tu, pentru mila cea nespusă faţă de neamul omenesc cel căzut, Te-ai micşorat, chip de rob luând, Te-ai smerit pe sine, ascultător fiind chiar până la moarte.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX AUGUST 2020. Sărbători religioase în AUGUST 2020. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Probejenie, Sfânta Maria Mare

Totuşi, înainte de Cruce şi de pătimirea cea de bunăvoie, în muntele Taborului, Te-ai Schimbat la Faţă, întru slava Ta dumnezeiască, înaintea sfinţilor Tăi ucenici şi Apostoli, ca atunci când Te vor vedea răstignit şi dat morţii să priceapă că pătimirea este de bunăvoie şi dumnezeiască.

Învredniceşte-ne şi pe noi, pe toţi, să prăznuim Preacurata Schimbare la Faţă cu inimă curată şi cu minte neîntinată, să urcăm în muntele Tău cel sfânt, în sălaşul sfintei Slavei Tale, unde este glasul curat al celor ce prăznuiesc, glasul nespusei bucurii, ca acolo, împreună cu sfinţii, Faţă către faţă, să vedem slava Ta, în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale şi să preaslăvim Preasfânt Numele Tău, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”