Şcoala începe în septembrie fără triaj epidemiologic. Secretar de stat în MS: „Părintele să evalueze starea de sănătate a copilului”

Noul an şcolar va începe în 14 sepetembrie fără triaj epidemiologic. Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat, că termometrizarea este ineficientă în cazul copiilor, că durează și provoacă înghesuială la ușa școlii. "Triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate", a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 06:09
Şcoala începe în septembrie fără triaj epidemiologic. Secretar de stat în MS: „Părintele să evalueze starea de sănătate a copilului”

Triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii la școală nu va mai fi inclus în ghidul cu recomandări de la Ministerul Sănătății, care urmează să fie făcut public în următoarele zile.

„Termometrizarea, după cum știți în prezent, este recomandată în instituții, în supermarketuri, aduce un plus. Însă în cazul școlilor, cum foarte bine a remarcat domnul rector, faptul că într-un interval extrem de scurt, la începutul orelor se prezintă un număr foarte mare de elevi sau studenți, termometrizarea la elevi, la intrare, în absența acelor termo-scanere din aeroport care cu siguranță nu vor fi indisponibile în cele 17.000 de școli, ar produce colmatarea intrărilor și ceea ce am câștiga prin eventualitatea depistării unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare și imposibilitatea, practic, a unei separări a grupurilor, pe care ne-o dorim.

Una din măsurile esențiale din acest ghid este de a separa pe cât posibil grupurile, o clasă reprezintă un grup. Interacțiunea între clase trebuie să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz el să poată fi izolat la nivelul acelei clase.

Legat de termometrizare, știm iarăși din practică, copiii fac forme ușoare de boală, majoritatea sunt asimptomatici și atunci termometrizarea în cazul lor nu ar aduce… nu are o sensibilitate mare și este ineficientă. Deci termometrizarea la intrare nu va face parte din ghid”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dragoș Garofil, citat de edupedu.ro.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii confirmă că nu toate şcolile se deschid pe 14 septembrie

Ministerul Sănătăţii vrea ca triajul zilnic să fie în responsabilitatea părinţilor.

„Vom încerca să responsabilizam părinții, în compensație și un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul, atunci când are febră sau prezintă simptome respiratorii copilul nu trebuie adus la școală. Este o măsură obligatorie, de bun simț, dar pe care, din păcate, știm cu toții că în anii trecuți nu s-a aplicat niciodată și copiii răciți, tușind, cu febră, cu antibiotice, cu tratament erau aduci la școală.

În condițiile acestea de pandemie va trebui să înțelegem acest aspect, că nu se pot aduce copiii febrili la școală sau cu simptome respiratorii, trebuie ca întreaga societate să fie responsabilizată.

Nu este o misiune pe care să o poată duce Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății sau la nivel local, este o misiune pe care o avem cu toții ca societate și trebuie să comunicăm foarte bine în acest sens să fim responsabili de la decidenți la cadre didactice elevii și părinți”, a mai spus secretarul de stat. 

 

Cum se aplică scenariile pentru şcoli. Scenariul roşu nu va intra în vigoare automat la depăşirea pragului de trei infectări

Dragoş Garofil a explicat cum se aplică cele trei scenarii pentru școli, subliniind faptul că, în momentul în care o localitate îndeplineşte criteriul pentru aplicarea scenariului trei, și anume apar mai mult de trei cazuri noi la mia de locuitori într-un interval de 14 zile, școlile din acea localitate nu vor fi închise automat.

„Între unu și trei (n.red. cazuri la mia de locuitori) avem un risc mediu, cel mai probabil se va opta pentru scenariul doi. Peste trei nu se va intra, se va continua cu scenariul doi, însă este un nivel de alertă și la nivelul CJSU (Comisia Județeană pentru Situații de Urgență), împreună cu Direcția de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul, împreună cu conducerile școlilor și autoritățile locale se va putea lua decizia închiderii temporare a școlilor din localitate.

Citeşte şi Elevii ar putea primi bani pentru rechizite! Ce condiţie trebuie să îndeplinească aceştia

Deci scenariul trei nu intră automat la depășirea pragului de trei cazuri la mia de locuitori, sunt multe alte criterii care sunt urmărite ca și în carantinarea zonală, este același indicator ca și în carantinarea zonală.

Sunt urmărite criteriile epidemiologice, dacă există transmitere comunitară, dacă sunt focare în școli…”, a explicat Dragoș Garofil, potrivit sursei citate.

Autorităţile au anunțat că, odată cu începerea şcolilor, se are în vedere aplicarea a trei scenarii, în funcție de nivelul infectărilor din comunitate.

  • Scenariul verde – valoarea este sub 1 (mai puțin de o persoană la mia de locuitori confirmată cu noul coronavirus în total în ultimele 14 zile) – “toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale”
  • Scenariul galben – valoarea este între 1 și 3 – “o parte din activități se ține în școală şi o parte se ţine în online”
  • Scenariul roșu – valoarea este peste 3 – “nimeni nu merge la școală şi totul se desfășoară online”