ŞCOLI ÎNCHISE. Copiii au pierdut în medie 74 de zile de şcoală

Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă că s-au pierdut în medie 74 de zile de şcoală în lume, reprezentând o treime din anul şcolar 2020, din cauza pandemiei covid-19, care a adâncit inegalităţile în învăţământul la distanţă, din cauza conexiunii la Internet.

02 mart. 2021, 15:29
ŞCOLI ÎNCHISE. Copiii au pierdut în medie 74 de zile de şcoală

ŞCOLI ÎNCHISE.

Şcolarizarea copiilor – de la grădiniţă şi până la liceu – a fost puternic perturbată de pandemia covid-19 în întreaga lume, în 2020, iar în unele cazuri a fost întreruptă total, învăţământul la distanţă, care dpinde de o bună conexiune la Internet şi de material informatic acasă, nu a fost posibil pentru toată lumea, iar copiii au pierdut, astfel, în medie 74 de zile de educaţie, reprezentând aproape o treime dintr-un an şcolar, iar inegalităţile s-au adâncit, relevă marţi ONG-ul Save the Children.

”La aproape un an de la declararea oficială a pandemiei la nivel mondial, sute de milioane de copii nu sunt, în continuare, şcolarizaţi”, trage un semna de alarmă în acest comunicat CEO-ul Save the Children Inger Ashing, care îndeamnă la transformarea întoarcerii acestora în clasă într-o prioritate.

În momentul vârfului pandemiei, 91% dintre elevii din lume nu erau şcolarizaţi. Închiderea şcolilor a adâncit prăpastia atât între ţările bogate şi sărace, cât şi în aceeaşi ţară, între familii bogate şi sărace, de la oraş sau din mediul rural, între copii refugiaţi sau nu, cu dizabilităţi sau fără, subliniază ONG-ul.

ŞCOLI ÎNCHISE. În Statele Unite, la începutul pandemiei covid-19, peste 15 milioane de elevi, de la grădiniţă şi până la liceu, nu dispuneau de o conexiune la Internet suficientă pentru a participa la învăţământul la distanţă.

Copiii din America Latină, Caraibe şi Asia de Sud au lipsit de la aproape de trei ori mai multe zile de şcoală decât copiii din Europa Occidentală – respectiv 110 zile fără educaţie la 38, precizează organizaţia de apărare a drepturilor copilului, care a analizat date din 194 de ţări şi din diverse regiuni. În afară de faptul că nu învaţă, minorii neşcolarizaţi sunt sunt mai expuşi riscului exploatării copiilor prin muncă, căsătoriei şi altor abuzuri, subliniază Save the Children.

Sorin Cîmpeanu a trimis Ministerului Sănătății propunerea ca elevii din anii terminali să poată să meargă la școală și în scenariul roșu
Cu trei luni înaintea summitului G7, prevăzut în iunie în Regatul Unit, Save the Children pledează ca ”liderii lumii să acorde prioritate întoarcerii copiilor la şcoală în cel mai sigur mod posibil, mai ales a fetelor”.

ONG-ul cere de asemenea guvernelor şi donatorilor să ajute Parteneriatul Mondial pentru Educaţie (GPE) să-şi atingă obiectivul de a strânge fonduri în valoare de cinci miliarde de dolari până în 2025.