ŞCOLI ÎNCHISE în România. Comisia Europeană: Învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari

Comisia Europeană atrage atenţia că trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România. Avertismentul vine în contextul închiderii scolilor din România din cauza pandemiei COVID-19.

12 nov. 2020, 17:56
ŞCOLI ÎNCHISE în România. Comisia Europeană: Învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari

ŞCOLI ÎNCHISE în România.

Comisia Europeană a publicat astăzi Monitorul anual al educaţiei şi formării în care se arată, referitor la România, că au fost depuse „unele eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a îngrijirii preşcolarilor şi pentru consolidarea formării iniţiale a cadrelor didactice”, potrivit news.ro.

Raportul atrage atenţia că în România este necesară o îmbunătăţire a competenţelor digitale ale cadrelor didactice, dar şi ale elevilor/ studenţilor. În acest sens, se precizează că este necesară şi o mai bună dotare a şcolilor.

ŞCOLI ÎNCHISE în România. Mulţi tineri din România au un nivel inadecvat în ceea ce priveşte competenţele de bază. Raportul atrage atenţia că asigurarea educaţiei şi formării de calitate este relevantă pentru piaţa muncii, iar acest lucru reprezintă în continuare o provocare majoră.

Comisia Europeană susţine că contextul socio-economic afectează în mod semnificativ performanţele elevilor/ studenţilor. În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educaţiei, trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei: Alte peste 100.000 de tablete destinate copiilor vor fi distribuite începând de luni

În toate ţările care au făcut obiectul anchetei, peste 15% din populaţia de elevi dispun de competenţe digitale insuficiente. Mai mult, profesorii din învăţământul secundar inferior din ţările UE beneficiază rareori de formare privind utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru predare.

1 din 5 copii nu ştie să citească sau să calculeze

Raportul mai arată că aproximativ o persoană din cinci, în vârstă de 15 ani, demonstrează un nivel de competenţă la citire, matematică şi ştiinţe care este insuficient pentru participarea deplină la mersul societăţii. Având în vedere impactul contextului socioeconomic asupra performanţei elevilor în ceea ce priveşte competenţele de bază şi digitale, este esenţial să se abordeze dezavantajele în materie de educaţie şi formare şi să se reducă decalajul digital dintre elevi.

Citeşte şi: Inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie o linie telefonică pentru elevi şi părinţi

Recunoscând faptul că investiţiile corespunzătoare în educaţie contribuie la creşterea economică şi la incluziunea socială, statele membre ale UE au menţinut cheltuielile publice pentru educaţie la aproximativ 10% din totalul cheltuielilor publice, conform celor mai recente date ale Monitorului.

Monitorul educaţiei şi formării analizează principalele provocări cu care se confruntă sistemele de educaţie europene şi prezintă politicile care pot îmbunătăţi capacitatea de reacţie a acestora faţă de nevoile societale şi ale pieţei forţei de muncă. Raportul cuprinde o comparaţie între ţări, prezentând şi 27 de rapoarte de ţară aprofundate.

 

Toate şcolile şi grădiniţele din România au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19

Şcolile de stat din toată ţara au fost închise începând de luni, 9 noiembrie, în timp ce atferschool-urile au rămas deschise.

Începând cu data de 09.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor.

„Pe primul loc este sănătatea copiilor noștri. Sunt date. Nu arată că prezența la școală crește riscul de infectare, ci e vorba de celalte împrejurări în care copiii nu sunt la școală sau sub supravegherea părinților. E vorba și de modul în care se face transportul elevilor. Consiliile județene nu au cerut respectarea normelor. Noi am considerat că o perioadă de timp e bine să se suspende cursurile, să se predea online. În cazul after school-urilor, la școală trebuie să te duci, acolo nu te obligă nimeni. În afterschool-uri nu a existat un număr semnficativ de infectări”, a declarat Ludovic Orban.