Şcoli închise şi la Braşov din cauza cazurilor de coronavirus. UPDATE: şcoli închise şi în Vrancea

Ministrul Educaţiei a precizat că sunt 108 şcoli care funcţionează în sistem online, în această săptămână, după ce săptămâna trecută au fost 46 de şcoli în online.

01 feb. 2022, 10:55
Şcoli închise şi la Braşov din cauza cazurilor de coronavirus. UPDATE: şcoli închise şi în Vrancea

UPDATE. Şcoli închise şi în Vrancea. Trei unităţi de învăţământ din judeţul Vrancea desfăşoară cursuri exclusiv online după ce un număr însemnat de cadre didactice şi elevi s-au infectat cu coronavirus, în ultimele zile.

Conform datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, începând de marţi, desfăşoară cursuri doar în sistem online Grădiniţa nr. 4 din Focşani, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani şi Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitreşti.

Consiliile de administraţie ale acestor unităţi de învăţământ au aprobat trecerea în online a tuturor claselor după ce un număr însemnat de cadre didactice şi copii s-au infectat cu coronavirus.

În judeţul Vrancea sunt, conform celor mai recente statistici, 252 de elevi infectaţi cu coronavirus, 110 angajaţi din şcoli şi grădiniţe, în total fiind în online 66 de clase.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică, rata de infectare în judeţul Vrancea este de 6.07, în timp ce în municipiul Focşani este de 12,47 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Şcoli închise şi la Braşov. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov a adoptat luni Hotărârea nr. 24/2022, privind aprobarea suspendării activității didactice în Colegiul „Nicolae Titulescu” Brașov, Colegiul Național „Unirea” Brașov și Școala Gimnazială nr. 2, Zărnești, începând din 1 februarie, pentru o perioadă de 10 zile, timp în care procesul de învățământ poate continua în sistem online.

BILANŢ coronavirus 1 februarie 2022. Peste 40.000 de cazuri şi aproape 100 de morţi
Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ menționate se va dispune tot prin hotărâre a CJSU Brașov, la propunerea conducerii fiecărei unități de învățământ, cu avizul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și al Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov.

Hotărârea nr. 24/31.01.2022 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov a fost adoptată luând în considerare avizul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și cel al Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov.

Potrivit Ordinului comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății, interimar, nr. 5338/1082/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unitățiilor/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, „la apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ/instituției conexe, care va informa DSP. În urma anchetei epidemiologice, DSP va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ. (…) Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ și al DSP.

Sorin Cîmpeanu, despre închiderea şcolilor: „Urmează două săptămâni grele pentru toată lumea”
La Colegiul Național „Unirea”, șase cadre didactice sunt cazuri confirmate de COVID-19, iar alte două cadre didactice așteaptă rezultatul testării. De asemenea, 21 de elevi sunt cazuri confirmate de COVID-19.

Şcoli închise total la Cluj. Ministrul Educaţiei anunţă că toate şcolile din judeţul Cluj intră de săptămâna viitoare în sistem online: Din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării, trendul ascendent este previzibil

”La nivel naţional, rata de ocupare a paturilor de spital cu pacienţi COVID este încă sut 40%”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

El a continuat: ”Există un singur judeţ care, dacă se păstreză trendul ascendent, şi din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării. Trendul ascendent este previzibil, situaţie în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, joi probabil că vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare”, a spus ministrul.

Despre situaţia din Bucureşti, ministrul Educaţiei a afirmat că ”încă suntem departe”.  ”Ne raportăm la gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID, nu paturi ATI, şi Bucureştiul este la 30 şi, departe de 75%, din fericire, şi sperăm să nu ne apropiem de 785% grad de ocupare”, a arătat el.

Ministrul Educaţiei a precizat că sunt 108 şcoli care funcţionează în sistem online, în această săptămână, după ce săptămâna trecută au fost 46 de şcoli în online, din cauza cazurilor de COVID-19, dar a ţinut să menţioneze că 108 şcoli din 17.631 de şcoli înseamnă totuşi un procent foarte mic.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că gradul de vaccinare a profesorilor este mult peste 70%, din perspectiva numerică fiind clar cea mai mare categorie socio-profesională vaccinată, fiind peste 200.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ.