Scutirea de taxe salariale pentru decontarea transportului la locul de muncă. Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii pentru a beneficia de această facilitate

Angajatorii ar putea deconta trnsportul salariaților la și de la locul de muncă, fiind scutiți de anumite taxe salariale.

22 feb. 2023, 18:42
Scutirea de taxe salariale pentru decontarea transportului la locul de muncă. Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii pentru a beneficia de această facilitate

Angajatorii vor putea oferi salariaților un beneficiu major prin acordarea contravalorii transportului la și de la locul de muncă. Aceștia nu vor plăti taxe salariale dacă acoperă această facilitate, dacă sepcifică în mod concret condițiile și sumele alocate în contractul individual de muncă și/sau în regulamentul intern al instituției/societății.

Condiții și limte legate de scutirea de taxe salariale

În articolul 76, alin. 4, lit a) din Codul fiscal se arată că veniturile reprezentând contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului nu sunt impozabile. Totodată, nu este cuprinsă în baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, de sănătate și muncă, potrivit art. 142. Acest lucru se aplică în anumite condiții care țin de procedura aplicată în companie.

Deci, pentru transportul la și de la locul de muncă nu se vor aplica taxe salariale.

Citește și: Angajații din România pasionați de sport vor avea abonamentele decontate de patron. Firmele vor beneficia de scutiri de taxe. Anunț mare din Parlament

Angajatorului îi revine obligația de a exprima, printr-un act adițional la cintractul de muncă al angajatului, contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern, prevederea referitoare la decontarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului (cu mașina de serviciu, personală, mijloace de transport în comun).

Menținarea trebuie să arate clar ce decontează, după caz.

„Astfel, s-au decontat in cadrul acestor chetuieli: biletele de tren, autobuz, tramvai, etc. sau bonuri fiscale pentru combustibil auto. Dacă pentru biletele de tren, autobuz, tramvai, sumele sunt evidente, pentru sumele decontate de către salariat ca și combustibil auto s-a plecat tot de la tariful mijloacelor de transport în comun sau de la un cost mediu pe kilometru. Pentru a deconta astfel de cheltuieli fiecare salariat își întocmește un decont de cheltuieli la care anexează documentul de plată”, a declarat Ioan Butariu, expert contabil, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Salarii 2023. Ce se întâmplă cu cei 200 de lei primiţi în plus la leafă

Lunar, salariatul trebuie să justifice sumele folosite pentru transport, fiind obligatoriu să prezinte angajatorului următoarele documente:

  • bonul fiscal
  • foaia de parcurs prin care să rezulte numărul de kilometri parcurși între casă și locul de muncă și numărul de zile în care a folosit mașina personală;
  • calculul cheltuielilor va fi realizat conform formulei număr de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x preț/litru combustibil.

Legea nu impune limite cu privire la mijloacele de transport pe care angajatul le poate folosi, dar în cazul în care decide să folosească transportul de tipul ridesharing, actele doveditoare ar putea fi mai greu de procurat.

„Totusi nu aș vedea de ce nu s-ar putea deconta în mod ocazional, însă acestea ar trebui cumva reglementate în regulamentul intern si în contractul individual de muncă”, mai spune Ioan Butnariu.