Se amână desființarea inspectoratelor școlare. Mii de posturi ar trebui scoase la concurs, dar sunt ocupate politic

Deși legea privind unele măsuri fiscal-bugetare indică faptul că inspectoratele școlare județene ar trebui desființate, iar posturile ocupate acum ar trebui scoase la concurs spre ocupare, acest lucru se amână pentru anul 2024.

24 nov. 2023, 17:52
Se amână desființarea inspectoratelor școlare. Mii de posturi ar trebui scoase la concurs, dar sunt ocupate politic
Se amână desființarea inspectoratelor școlare. Mii de posturi ar trebui scoase la concurs, dar sunt ocupate politic

Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la data de 1 ianuarie 2025, prin Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare promovată în urmă cu o lună.

Citește și: Ea este doamna Rose, directoarea care a făcut minuni într-o comună săracă din România! 70 de adulți și copiii lor au revenit la școală

Desființarea inspectoratelor școlare se amână

Surse din conducerea inspectoratelor și din Ministerul Educației au confirmat că anul acesta nu se va mai aplica reorganizarea Inspectoratelor Școlare, a Caselor Corpului Didactic și a ARACIP, așa cum prevedea legea învățământului Deca-Iohannis. Guvernul PSD-PNL amână, așadar, pentru 2024, măsura reorganizării inspectoratelor școlare, anunțată explicit de președintele Klaus Iohannis ca soluție a proiectului său „România educată” pentru a scăpa sistemul de învățământ din România de politizare.

Concret, legea care amână reorganizarea inspectoratelor școlare județene prevede că, de la 1 iulie 2024, instituțiile publice aflate în subordonarea administrației publice centrale își continuă activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate și dacă respectivele activități nu se suprapun cu cele desfășurate de alte instituții. Cu toate acestea, prevederea de mai sus nu se aplică de la 1 iulie 2024 pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii aprobate prin memorandum de Guvernul României, ci din 1 ianuarie 2025. Până acum, niciun oficial nu a făcut vreun anunț referitor la faptul că desființarea inspectoratelor școlare se amână până în ianuarie 2025.

Ce prevede Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în care intră și desființarea inspectoratelor:

Articolul XXIX – „(1) Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;

b) activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

(2) Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) se pot desființa/reorganiza/fuziona sau pot transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților administrației publice locale/centrale/județene, prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare.

(3) Prin desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/ subordonarea autorităților administrației publice locale/județene/ centrale, trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

(11) Prin excepție de la termenul prevăzut la alin. (1), pentru instituțiile publice/entitățile publice, inclusiv instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii aprobate prin memorandum de Guvernul României termenul de intrare în vigoare pentru procesul de comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității este data de 1 ianuarie 2025”, se arată în proiectul de lege.

Pe 10 octombrie, inspectorii școlari generali au fost convocați de către Ligia Deca, ministrul Educației. Documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus în dezbatere publică, dar a fost discutat de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari. Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul ordinelor cu regulamentele de concurs.

Un raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea, arată că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Programul „O masă caldă pentru elevi”, eșec total la o școală din Mehedinți. Copiii sunt hrăniți cu sandvișuri cu salam și cartofi prăjiți