Se anunță schimbări majore în educație! Specialiștii din PSD, PNL și UDMR se întâlnesc vineri pentru a face propuneri în acest sens

Specialiștii în educație de la PSD, PNL și UDMR se întâlnesc vineri dimineață să facă propuneri la cele două proiecte de legi ale Educației - Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior, potrivit unor surse din domeniul educației.

27 ian. 2023, 08:15
Se anunță schimbări majore în educație! Specialiștii din PSD, PNL și UDMR se întâlnesc vineri pentru a face propuneri în acest sens
Schimbări importante pentru elevii olimpici şi pentru cei care învaţă în şcoli private

Experții desemnați de către PNL, PSD și UDMR se întâlnesc vineri, 27 ianuarie, la ora 10, pentru a discuta propunerile de modificare ce vizează cele două proiecte de legi ale educației, anunță Edupedu.ro. Conform acelorași surse, partidele au trimis miercuri drafturile cu amendamentele, iar propunerile vor fi susținute în ședința de mâine. Concret, cele două proiecte de legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, vor fi modificate și completate de către echipa desemnată de PNL, cea de la PSD, alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

Citește și Legile Educației vin cu schimbări majore în sistemul de învățământ. Cum va arăta noul examen de Bacalaureat și cine va da admitere la liceu

„Scopul întâlnirii este să se facă propuneri din partea celor trei partide la ambele proiecte de legi ale educaţiei”, au spus sursele.

Cu o săptămână în urmă, reprezentanții celor trei partide au mai avut o întâlnire unde s-au purtat discuții pe aceeași temă.

Proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice la începutul acestui an, după vacanţa de iarnă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului în prima sesiune parlamentară, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la sfârșitul anului trecut, care a promis că nu vor exista schimbări bruște în sistem.

Citește și Legile educaţiei, în procedură accelerată. Coaliţia vrea o „Românie Educată” până pe 15 martie

Pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare, decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

  • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
  • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
  • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.