Se cere declarație pe proprie răspundere pentru facturile la energie. Furnizorii se plâng că nu pot aplica prevederile

Noua lege a Parlamentului a fost adoptată de Parlament, însă furnizorii de curent spun că unele prevederi sunt practic inaplicabile.

07 dec. 2022, 18:04
Se cere declarație pe proprie răspundere pentru facturile la energie. Furnizorii se plâng că nu pot aplica prevederile

Se cere declarație pe proprie răspundere pentru facturile la energie. Vorbim despre legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 119/2022. În forma adoptată de Camera Deputaților, care era for decizional, plafonarea prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum.

Se cere declarație pe proprie răspundere pentru facturile la energie. Persoanele care dețin mai multe locuri de consum vor avea plafonare pentru unul singur dintre ele, iar pentru restul va plăti prețul din contract, care poate fi sub plafon.

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii, adoptată de Parlament.

Citește și Facturi la energie 2023. De ce este importantă alegerea furnizorului de energie electrică, chiar dacă prețul la curent este plafonat

Chiriașii ar trebui să facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie fiindcă doar în acest fel pot beneficia de plafonare. Acest lucru a fost confirmat și de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prețul plafonat al energiei de la 1 ianuarie 2023. Cât vor plăti clienții casnici

Legea spune că prețul plafonat este de cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar până în 100 kWh, de 0,8 lei. Pentru cei care anul trecut au avut consum lunar mediu între 100,01 și 300 kWh și de 1,3 lei pentru orice consum peste 255 de kWh, indiferent cât de mare a fost în 2021.

Citește și Voucherele de energie, capcană pentru pensionari. Un singur LEU în plus la pensii te lasă cu facturi uriaşe neplătite de stat

Legea ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2023, însă nu a fost promulgată de șeful statului.

Furnizorii de energie au spus că există probleme cu prevederea privind declarația pe proprie răspundere. Aceștia au explicat că nu aui niciun instrument de verificare a declarațiilor pe proprie răspundere și, astfel, nu pot refuza acordarea plafonării.

Furnizorii au cerut, prin Federația ACUE, clarificări privind mecanismul de implementare a schemei de sprijin. Ei propun ori verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.