Se dau 450 de lei pe lună. Banii sunt plătiţi în avans de Guvern

"Alocația pentru transport” de până la 450 de lei pe lună, bani primiți în avans de la minister, va înlocui „sprijinul” actual pentru elevii navetiști, anunță ministrul Educației, după un val de critici stârnit de noile criterii de burse

15 sept. 2022, 10:14
Se dau 450 de lei pe lună. Banii sunt plătiţi în avans de Guvern

„Avem deja un proiect de ordonanță de urgență care sunt convins că va fi adoptat săptămâna viitoare, în Guvern (…) Decontarea transportului, în primul rând, se face în avans pentru elevii care au nevoie de transport și se face direct din bugetul Ministerului Educației, prin inspectoratele școlare și școli”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Precizăm că proiectul de ordonanță de urgență nu a fost pus în transparență instituțională de Ministerul Educației și nu se află nici pe site-ul Consiliului Legislativ. Sorin Cîmpeanu a anunțat că va fi prezentată, astăzi, în Guvern, o ordonanță de urgență prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor de la domiciliu și până la școală, dar proiectul nu a fost pe ordinea de zi. Acesta a spus că „este vorba despre un număr estimat de peste 130.000 de elevi care au nevoie de acest suport financiar, decontarea transportului de la domiciliu în localitatea în care învață”.

Ministrul Mediului, anunţ îngrijorător pentru români înaintea iernii: „Eu pot să închid toate caloriferele!”

„Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocație forfetară care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km, peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare kilometru. În acest fel, dacă veți face calculul, veți vedea că pentru 13 km, spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei per elev. Pentru 33 km, cei care sunt la o distanță mai mare, avem o alocație forfetară de 300 de lei per elev. Până acum, suma maximă era de 171 de lei, suma maximă decontabilă.”, a completat ministrul.

Cuantumul alocației poate să crească cu 50%, dacă abonamentul elevului depășește alocația forfetară, după cum a spus ministrul: „Cuantumul poate fi crescut cu 50%, de la 300 la 450 de lei pe lună, spre exemplu, sau de la 200 la 300 de lei pe lună, cu condiția prezentării unui abonament din care să reiasă că, în acel județ, abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la școală este mai mult decât alocația forfetară gândită de Guvern.”

Sorin Cîmpeanu a precizat că „până acum, sintagma era „beneficiază de sprijin pentru transport elevi care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”. Pentru a simplifica lucrurile, am schimbat în sintagma „beneficiază de alocație de transport elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu”. Practic, în educație nu mai solicităm dovezi că nu pot fi școlarizați, deoarece vă dau un exemplu foarte simplu: un elev care are un liceu tehnologic în localitate, dar dorește să învețe într-un liceu teoretic, care nu există în localitatea de domiciliu sau dorește să abordeze cariera didactică printr-un colegiu pedagogic, care nu există în localitate, nu mai trebuie să facă dovada că nu poate fi școlarizat în localitate.”

Anunțul lui Marius Budăi, ministrul Muncii, despre salariul minim european. Câți bani vor primi românii
O precizare pentru cei care sunt atenți: până acum, sintagma era „beneficiază de sprijin pentru transport elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”. Pentru a simplifica lucrurile, am schimbat în sintagma „beneficiază de alocație de transport elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu”. Practic, în educație nu mai solicităm dovezi că nu pot fi școlarizați, deoarece vă dau un exemplu foarte simplu: un elev care are un liceu tehnologic în localitate, dar dorește să învețe într-un liceu teoretic, care nu există în localitatea de domiciliu, sau dorește să abordeze cariera didactică printr-un colegiu pedagogic, care nu există în localitate, nu mai trebuie să facă dovada că nu poate fi școlarizat în localitate. Nu-i mai cerem explicații, lăsăm elevului dreptul de a alege și îl susținem în alegerea făcută. Deci beneficiază toți elevii care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, fără a mai fi nevoiți să dea vreo explicație de ce nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu. (…)

O precizare foarte importantă, bursele sociale se acordă prin bugetele autorităților locale, de la bugetul de stat, iar decontarea transportului, în primul rând, se face în avans pentru elevii care au nevoie de transport și se face direct din bugetul Ministerului Educației, prin inspectoratele școlare și școli. (…)”

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ministrul Mediului: „Este singurul program unde am dubii. Este o anomalie”