Se dau bani de la stat. Ce trebuie să faci ca să primeşti noua indemnizaţie

Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, românii care au grijă de o rudele în vârstă ar putea beneficia de o indemnizaţie din partea statului.

17 sept. 2022, 16:56
Se dau bani de la stat. Ce trebuie să faci ca să primeşti noua indemnizaţie

Se dau bani de la stat. Proiectul de HG privind aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 prevede sprijinirea persoanelor care au grijă de rudele în vârstă dependente de familie. Ministerul Muncii încearcă astfel să împiedice plasarea bătrânilor în căminele de îngrijire.

Se dau bani de la stat. Veşti bune pentru români

Citeşte şi Bani de la stat pentru elevii de liceu. Până când se pot depune cererile pentru Programul „Bani de liceu” 2022-2023 şi de ce acte ai nevoie

Ministerul Muncii şi Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice vor elabora în perioada 2023-2024 un studiu privind sectorul îngrijirii informale pentru a se putea fundamenta o politică de susținere a românilor care au grijă de rudele în vârstă.

În cadrul documentului se dă ca exemplu situația în care nevoile de îngrjire personală ale unui vârstnic cu un grad mare de dependență sunt similare cu cele ale unei persoane cu dizabilități, însă finanțarea de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt diametral opuse: finanțare de 90% pentru persoanele de dizabilități versus minim 10% din standardul de cost pentru vârstnici, scrie avocatnet.ro.

În condițiile în care o persoană cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal (angajat de primărie) sau, în schimb, de o indemnizație lunară, persoana vârstnică de gradul I de dependență trebuie să achite ea însăși o contribuție pentru serviciile de îngrijire la domiciliu, valoare care este stabilită de autoritățile locale care prestează aceste servicii, se mai arată în proiectul de HG.

Printre planurile pregătite de MMSS, ce au ca orizont de aplicare perioada 2023-2030, pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali se numără și:

stabilirea unui cuantum suficient pentru indemnizația de îngrijire;
servicii de sprijin: servicii de consiliere, coordonare/supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului;
programe adaptate de instruire.

Potrivit proiectului, membrii familiei şi rudele care lucrează ca îngrijitori informali ai unei persoane vârstnice dependente ar putea fi recunoscuți ca asistenți personali pentru persoana vârstnică.

Citeşte şi Se dau 450 de lei pe lună. Banii sunt plătiţi în avans de Guvern