Se fac angajări pentru sezonul estival și Sărbătorile de Paște. Salariile ajung până la 3.000 de euro pe lună

Angajări 2024. Companiile se pregătesc pentru creșterea activității din sezonul estival, dar și pentru perioada Sărbătorilor de Paște. Recrutările au început deja.

19 mart. 2024, 18:08
Se fac angajări pentru sezonul estival și Sărbătorile de Paște. Salariile ajung până la 3.000 de euro pe lună
Se fac angajări pentru sezonul estival și Sărbătorile de Paște

ANGAJĂRI 2024. Au început angajările pentru vară și Paște. Conform unui comunicat transmis de eJobs, în ultima lună au fost postate 25.000 de locuri de muncă, dintre care 3.500 aparțin companiilor din turism și HoReCa, al doilea cel mai activ domeniu în ceea ce privește angajările, după retail.

Mai bine de jumătate din joburile postate pentru turism și HoReCa sunt pentru străinătate, angajatorii din afara țării căutând candidați români care să se relocheze pe timpul verii. Cea mai mare nevoie de forță de muncă vine din partea companiilor din sectorul turistic din Grecia, care aua avut, în ultima lună, peste 1.000 de poziții deschise pe platformă.

Citește și: Locurile de muncă unde poți câștiga peste 4.000 de lei pe lună, fără studii superioare, în România

„Vorbim în special despre personal hotelier, atât cameriste, cât şi bucătari, barmani sau ospătari, despre manipulanţi de bagaje în aeroport sau despre însoţitori de bord, iar salariile oferite pleacă de la 800 de euro net şi pot ajunge până la 2.500 – 3.000 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în ultimele 30 de zile aparțin angajatorilor din retail. Aceștia dețin în mod normal, pe tot parcursul anului, primul loc când vine vorba de volumele de angajări, însă în această perioadă a crescut numărul pozițiilor disponibile, în condițiile în care încep pregătirile pentru campaniile și vârful de activitate asociate sărbătorilor de Paște.

„Dacă în cazul turismului, vedem un număr foarte mare de joburi care sunt pentru străinătate, pentru retail, doar 1,4% sunt postate de angajatori din afara ţării. Tot foarte mic este şi procentul celor care scot în piaţă joburi remote. De fapt, 98% dintre poziţiile deschise în retail presupun prezenţa la sediu”, mai spune Bogdan Badea.

Industria alimentară, cu 2.500 de locuri de muncă disponibile, este al patrulea cel mai mare angajator din ultima lună și unul dintre domeniile care, în fiecare an, încep să crească numărul de poziții în apropierea sezonului cald. În acest caz, 98% dintre joburile disponibile presupun munca zilnică de la birou.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, de la finalul lunii februarie și până acum, în clasament au crescut domenii precum turismul și call center/ BPO, dar s-au înregistrat scăderi în sectorul de arte și entertainment.

Construcțiile reprezintă un alt domeniu pentru care a început să crească volumuld e angajări. Pentru toaet segmentele menționate, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru categoriile  entry-level (0-2 ani de experienţă) şi mid-level (2-5 ani de experienţă).

Citește și: Posturi libere la Dedeman. Frații Pavăl fac angajări și oferă salarii de 10.000 de lei și bonusuri uriașe. Ce condiții trebuie să îndeplinești

În privința aplicărilor, opțiunile candidaților merg în primul rând către domeniile care angajează masiv, dar constant, pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul în cald.

Din cele 910.000 de aplicări din ultima lună, 70.000 sunt pentru joburile din turism, fiind al 7-lea cel mai căutat domeniu. Pentru industria alimentară au fost înregistrate 66.000 de aplicări în acelaşi interval de referinţă.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, mediile nete salariale, la nivel naţional, pentru domeniile care al căror volum de angajări creşte în apropierea sezonului de vară, sunt următoarele: 3.600 de lei pentru turism, 3.700 de lei pentru industria alimentară, 3.900 pentru retail sau 5.000 de lei pentru construcţii.