Se modifică din nou legea asociaţiilor de proprietari. În ce condiţii se intră în casa ta fără preaviz

Nu a trecut 1 an de când a intrat în vigoare noua lege a asociațiilor de proprietari, iar aleșii deja vor să o modifice. O modificare importantă este aceea că proprietarii vor trebui să permită accesul imediat în casă în cazul unor urgenţe, gen constatarea sau remedierea unor probeme apărute la părțile comune ale blocului.

02 oct. 2019, 07:37
Se modifică din nou legea asociaţiilor de proprietari. În ce condiţii se intră în casa ta fără preaviz

Un proiect de act normativ a fost depus deja la Senat, amendamentele preconizate vizând, printre altele, documentele care atestă pregătirea administratorilor de bloc, scrie dcnews.ro. Se propune şi eliminarea prevederilor ce permit primăriilor să controleze activitatea asociațiilor de proprietari, deoarece acestea din urmă au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile și pot fi verificate de alte structuri, precum Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeşte şi Regulament nou pentru locuitorii de la bloc. Documentul care schimbă viaţa locatarilor

De asemenea, se simplică procedura de înscriere ulterioară în asociația de proprietari a celor care nu au fost prezenți la constituirea asociației sau au cumpărat o locuință în imobil după acea dat , prin renunțarea la obligativitatea de a depune la judecătoria locală versiunile actualizate ale acordului de asociere și statutului asociației.

Nu doar un cont bancar

O altă schimbare propusă la Legea nr. 196/2018 vizează conturile asociațiilor de proprietari. Astfel, asociațiile vor putea avea mai multe conturi bancare, nu doar unul.

De asemenea, este propusă eliminarea secțiunii ce vizează asociațiile de chiriași, deoarece, potrivit inițiatorilor, aceasta face obiectul unei alte reglementări. Pe de altă parte, locatarii vor trebui să anunțe președintele asociației despre orice schimbare legată de cei ce locuiesc în apartament, inclusiv chiriași.

Fără atestat de la primărie

Totodată, cenzorii vor putea fi și cei cu studii medii de orice fel, nu numai cei ce au terminat un liceu economic sau cei cu studii în domeniul juridic. În același timp, proiectul de act normativ recomandă eliminarea obligației pentru administratori de a obține un atestat de la primărie, dar și a plafonului de 1.000 de lei pentru banii din casierie.

Urgenţele se rezolvă fără preaviz

Proiectul legislativ mai prevede și eliminarea preavizului de 5 zile după care proprietarii sunt obligați să permită accesul în locuință pentru constatarea sau remedierea unor probeme apărute la părțile comune ale blocului. Astfel că, în cazul unor urgențe (de exemplu, inundații) proprietarii vor trebui să permită accesul imediat, fără să mai fie nevoie de preavizul.