Se-ntoarce roata: Femeile din Kurdistan ÎŞI BAT BĂRBAŢII

Violenţa conjugală, deşi un fenomen în scădere, rămâne în mod cert caracteristică în special bărbaţilor. Cu toate acestea, se înregistrează cazuri în care şi bărbaţii sunt victime ale violenţei soţiilor lor, constată Biroul de luptă împotriva violenţelor la adresa femeilor, informează cotidianul saudit Al-Hayat, preluat de Courrier Internaţional.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 14:43

În regiunea Kurdistanului irakian, nordul Irakului, se înregistrează o scădere a violenţelor la adresa femeilor, dar în acelaşi timp o creştere a cazurilor de violenţă la adresa bărbaţilor. Astfel, Biroul de luptă împotriva violenţelor comise la adresa femeilor din oraşul Souleymanieh invocă cifra de 1.613 cazuri de agresiuni la adresa femeilor înregistrate în 2012, în scădere accentuată comparativ cu anul 2011 (4.084 de cazuri). În acelaşi timp, numărul violenţelor la adresa bărbaţilor a fost de 163 de cazuri în 2012.

Uniunea Bărbaţilor din Kurdistan constată aceeaşi tendinţă, continuă Al-Hayat. În ultimul său raport anual, aceasta avansează un număr de 200 de cazuri. „În 2012, am înregistrat 5 cazuri de violenţă fizică, 41 de cazuri de infidelitate conjugală, 27 de cazuri în care soţul a fost alungat de acasă, 48 de cazuri de rele tratamente din partea rudelor soţiei, 11 cazuri de acuzaţii de debilitate mentală sau sexuală la bărbaţi, 7 cazuri în care soţia a confiscat salariul soţului său, precum şi 24 de răpiri de copii de către soţie. La aceasta se adaugă 47 de alte cazuri diverse, între care un bărbat care s-a autoincendiat, asasinarea a 6 bărbaţi de către soţiile lor şi 40 de bărbaţi care s-au sinucis din cauza opresiunii conjugale, ceea ce ridică la peste 200 numărul de victime bărbaţi’, explică secretarul uniunii, Burhan Ali Faraj.

Citeşte şi Ce asigură FERICIREA bărbaţilor şi a femeilor

Potrivit sociologului Land Saleh, în condiţiile în care bărbaţii au mai multă forţă fizică, majoritatea asasinatelor ale căror ţinte au fost bărbaţii au fost comise de femei prin otrăvire. La aceasta se adaugă violenţele prin umilire, privaţiunea de afecţiune, infidelitatea şi lezarea reputaţiei soţului.

Citeşte şi Românii sunt terorizaţi la serviciu. 90 la sută se consideră victime ale violenţei psihice

Land Saleh subliniază faptul că două treimi dintre femeile care şi-au asasinat soţii erau bătute de aceştia. Această proporţie ajunge chiar la trei pătrimi dacă se ia în calcul totalitatea cazurilor de maltratare. Totodată, femeile au mai puţine ezitări decât bărbaţii în a declara că sunt victime ale violenţelor conjugale, bărbaţilor fiindu-le frică să fie acuzaţi de slăbiciune şi să devină ţinte ale ironiilor.

Pentru a explica violenţele la adresa bărbaţilor, Land Saleh vorbeşte despre independenţa economică în creştere a femeilor, ceea ce le determină să conteste supremaţia bărbaţilor.

În prezent, reprezentanţi ai Uniunii Bărbaţilor din Kurdistan solicită să fie primiţi de parlamentul regional, pentru a da explicaţii în legătură cu concluziile acestui raport, şi pledează pentru deschiderea unui birou unde să fie înregistrate plângeri ale bărbaţilor, în scopul intentării de procese penale la adresa soţiilor acestora.