Se reiau programările pentru vaccinarea anti-COVID. Florin Cîţu: Încă 800.000 de persoane pot fi programate din 10 februarie

Campania de vaccinare anti-COVID merge foarte bine în România, spune premierul Florin Cîţu. Şeful Executivului a anunţat că din 10 februarie se reiau programările pentru imunizare cu vaccinul AstraZeneca. "Încă 800.000 de persoane pot fi programate", a spus Florin Cîţu.

08 feb. 2021, 11:56
Se reiau programările pentru vaccinarea anti-COVID. Florin Cîţu: Încă 800.000 de persoane pot fi programate din 10 februarie
Se reiau programările pentru vaccinarea anti-COVID. Florin Cîţu: Încă 800.000 de persoane pot fi programate din 10 februarie

Se reiau programările pentru vaccinarea anti-COVID din 10 februarie. Premierul Florin Cîţu a anunţat că încă 800.000 de persoane vor fi imunizate cu vaccinul produs de AstraZeneca.

„Dozele AstraZeneca vom primi în această lună 800.000 de doze. Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile. Deci, încă 800.000 de persoane pot fi programate.

Campania de vaccinare merge foarte bine. Am văzut un top făcut de Bloomberg. România se menţine la nivel global pe locul 14 în ceea ce priveşte campania de vaccinare”, a menţionat şeful Executivului.

Întrebat despre întârzierile privind livrarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer, Florin Cîţu a menţionat că „sunt probleme pe termen scurt care nu depind de noi”.

„Nu au mai putut ajunge la această oră. S-ar putea să ajungă în timpul zilei de astăzi. Monitorizăm situaţia. Ori astăzi, ori mâine. Am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuiau să fie aduse astăzi”, a afirmat premierul.

Citeşte şi: România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută

Şeful Executivului este încrezător că România va reuşit să îndeplinească obiectivul de a vaccina peste 10 milioane de persoane împotriva noului coronavirus până în septembrie.

„Acea estimare este doar cu dozele Pfizer. Dacă punem dozele de la Moderna şi AstraZeneca, s-ar putea să fie mai devreme. Acea estimare este făcută doar cu dozele contractate de la compania Pfizer, fără Moderna şi AstraZeneca”, a conchis Florin Cîţu.

Citeşte şi: Africa de Sud suspendă vaccinurile AstraZeneca: „Până se vor rezolva problemele”

 

Florin Cîţu, veste proastă pentru români. „Nu se relaxează nimic. Avem acea tulpină britanică de ceva vreme în România”

Premierul Florin Cîţu a afirmat că evoluţia pandemiei de COVID-19 în România nu s-a înrăutăţit. Cu toate acestea, nu întrevede o ridicare a restricţiilor în următoarea perioadă.

„Deocamdată, cifrele pe care le avem arată că în România situaţia nu s-au înrăutăţit deşi avem acea tulpină britanică de ceva vreme în România. Ne uităm la tendinţe, ne uităm la ce se întâmplă. Deocamdată, situaţia este sub control.

Diferenţa pe care o văd în România faţă de alte ţări este că noi menţinem masca obligatorie tot timpul şi avem acele măsuri date în noiembrie de închidere a magazinelor la ora 21, după ora 23 nu se mai circulă pe care le menţinem în continuare. Nu se relaxează nimic în acest sens”, a precizat Florin Cîţu.

 

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută

România urmează să primească 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă spune că acest tip de vaccin este recomandat persoanelor care au peste 18 ani. În luna februarie, în România vor fi livrate aproximativ 800.000 de doze.

Vaccinul AstraZeneca se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

„AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.

Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.

Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.