Se schimba banii. După trecerea la euro, dubla afişare a preţurilor se va face până la finalul anului 2026

Decizia finală pentru aderarea Bulgariei la zona euro va fi luată pe 8 iulie de către Consiliul UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).
Filip Stan
10 iun. 2025, 18:55
Se schimba banii. După trecerea la euro, dubla afişare a preţurilor se va face până la finalul anului 2026

Bulgaria începe dubla afișare: și Leva, și Euro. Această decizie va stabili data introducerii euro (1 ianuarie 2026) și cursul de schimb oficial (1,95583 leva pentru 1 euro), scrie Mediapool, citată de Rador.

Afișarea dublă a prețurilor în euro și leva va începe la o lună după decizia Consiliului, adică din 8 august 2025. Cu alte cuvinte, în mijlocul verii vom vedea deja prețuri în ambele monede.

Afișarea dublă va continua pe tot parcursul anului 2026 – un an întreg de la introducerea euro, prețurile vor fi afișate atât în ​​euro, cât și în leva. Euro va deveni moneda oficială a țării la 1 ianuarie 2026. Toate conturile bancare în leva sunt convertite automat în euro, la cursul de schimb cunoscut și fără taxe sau comisioane. Doar euro vor fi disponibili pentru retragere din bancomate.

Se schimbă banii, magazinele Lidl vor afişa de luni preţurile şi în euro. Reacţii pe reţelele de socializare

Începând cu data introducerii euro, salariile, pensiile și ajutoarele sociale se plătesc în euro, convertite la cursul de schimb cunoscut. Nu ar trebui să existe îngrijorări cu privire la puterea de cumpărare – salariile și prețurile sunt convertite la același curs de schimb, iar puterea de cumpărare nu se modifică.

Nu va fi nevoie să se stea la cozi la începutul anului 2026. Persoanele care plătesc în principal cu cardul și/sau au sume mici în numerar pentru a-și acoperi consumul zilnic nu trebuie să ia nicio măsură. Persoanele care au sume mai mari în numerar cel mai bine le depun într-o bancă (într-un cont obișnuit în leva) oricând până la sfârșitul anului, iar banii lor vor fi convertiți automat la 1 ianuarie 2026 și nu vor trebui să ia nicio măsură suplimentară.

Perioada de dublă circulație va fi de 1 lună. Pe parcursul întregii luni ianuarie 2026, se va putea plăti atât în ​​euro, cât și în leva, comerciantul oferind restul în euro. Dubla circulație se încheie la 31 ianuarie 2026, după care plățile se pot efectua doar în euro.

În perioada de dublă circulație, comercianții nu pot crește prețurile bunurilor și serviciilor pe care le oferă, dacă acest lucru nu este justificat de factori economici obiectivi. Experiența altor țări arată că trecerea la euro are un efect minim asupra nivelului prețurilor.

Bancnotele și monedele în leva vor fi schimbate gratuit și în cantități nelimitate în primele 6 luni de la introducerea monedei euro. După aceea, băncile pot introduce o taxă. Banca Națională a Bulgariei va continua să schimbe gratuit, în cantități nelimitate și fără limită de timp, bancnotele și monedele din leva în euro la cursul de schimb oficial.

Știrea despre euro vine într-un moment în care Bulgaria a atins 66% din nivelul mediu european în ce privește PIB-ul pe cap de locuitor în standarde de putere de cumpărare (date din anul 2024). Letonia și Estonia au fost la un nivel mai scăzut în ce privește acest indicator, în momentul pregătirii rapoartelor lor de convergență – Estonia a aderat la zona euro în 2011, iar Letonia în 2014.

Aderarea la zona euro este o oportunitate pentru Bulgaria pentru a debloca un potențial suplimentar și pentru a recupera decalajul față de țările din Europa Centrală și de Est. Obiectivul țării în următorii ani ar trebui să fie menținerea unei creșteri economice rapide și depășirea urgentă a pragului de 70% din nivelul mediu european în ce privește PIB-ul pe cap de locuitor în Standardul Puterii de Cumpărare (SPS).

Se schimbă banii cu scandal la vecinii bulgari. Trecerea la euro s-a lăsat cu îmbrânceli în Parlament

Încrederea în economia bulgară va crește, deoarece există deja cereri deschise pentru ca ratingul de credit al țării să fie îmbunătățit și să atingă cel mai înalt punct din istorie. Bulgaria va participa de asemenea la Mecanismul European de Stabilitate, care acționează ca un mecanism permanent de protecție pentru zona euro, garantând și oferind acces imediat la programe de asistență financiară pentru statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare.

Este important ca Bulgaria să urmeze o politică activă de sprijinire a competitivității țării și să mențină stabilitatea fiscală în procesul de aderare la zona euro. Unul dintre mesajele cheie ale BCE în Raportul de Convergență este: „Crearea unui mediu propice convergenței durabile a Bulgariei necesită o politică economică orientată spre stabilitate și reforme structurale ample”. În acest sens, nu este vorba doar despre politici fiscale și macroprudențiale adecvate, ci și, în mod concret, despre eforturile de diminuare a corupției și de asigurare a unui sistem judiciar independent și eficient.

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce note au obținut vedetele la Evaluarea Națională. Fiica unui actor uriaș a luat 9,35 la română
Capital.ro
Programul Guvernului Bolojan. Decizie pentru români. TAXELE care se introduc în România
Playtech.ro
Un român prins în mijlocul protestelor anti Trump din SUA. „E momentul să plecăm. Miroase a tamâie!”
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
Alimentul căutat de români este, de fapt, o bombă pe masa noastră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Pensiile mărite cu 260 de lei în iulie 2025: Data exactă la care vor fi livrate
Cancan.ro
ANM anunță cupolă de foc peste România! Zonele unde temperatura va depăși 38 de grade Celsius
Playsport.ro
Routerul Wi-Fi pierde semnal din cauza a două electrocasnice comune din casă
Capital.ro
România a pierdut o legendă. Marele maestru a fost iubit de toți românii. Amintirea sa rămâne vie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Donald Trump laudă atacul asupra instalaţiilor nucleare din Iran: „Distrugere totală! Ţinta a fost lovită în plin”
Omul de încredere al lui Nicușor Dan dă din casă: „Ne concentrăm pe reducerea cheltuielilor bugetare și abia apoi ne uităm la taxe”
MediaFlux
IRAN a atacat o ȚARĂ EUROPEANĂ! Vizată a fost capitala
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai mică stațiune din Spania, atât de îndrăgită de turiști, se prăbușește: care este motivul?