Se schimbă buletinele în România. Ce spun autorităţile despre noile cărţi de identitate

Buletinele cu cip, cele care conţin şi date barometrice, vor fi obligatorii din august 2021. Noile cărţi de identitate vor conţine  amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 17:56
Se schimbă buletinele în România. Ce spun autorităţile despre noile cărţi de identitate

Lucrurile ar trebuie să se simplifice odată cu apariția noilor buletine. Acestea vor conține inclusiv amprentele titularului și pot fi folosite la diverse ghișee ale statului în locul altor documente. Mai mult, noile cărţi de identitate va putea fi eliberat de la vârsta de 12 ani, dacă părinții copilului cer acest lucru, scrie profit.ro.

Chiar dacă autoritățile vor putea emite și cărți de identite simple, fără cip, acestea nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

Ce sunt buletinele cu cip

Odată cu introducerea cărți electronice de identitate, poți utiliza semnătura electronică și te poți autentifica la diverse instituții ale statului. E un prim pas făcut spre digitalizare, iar vestea e una bună mai ales în contextul în care în România se vorbește extrem de mult pe acest subiect, dar se face foarte puțin.

Dacă ai buletin cu cip, document ce-ți conține datele biometrice, poți avea acces la servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF.

„Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii”, spune Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației – Chief Information Officer (CIO) în Guvern.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Citeşte şi Buletinele cu CIP i-au revoltat pe călugării de la mânăstirea unde a slujit părintele Justin Pârvu


loading...