Se schimbă buletinele în 2023. Când vor fi eliberate noile cărți electronice de identitate și care sunt principalele modificări

Noile buletine ar urma să fie emise în toată țara până la finalul anului. Statul e cel care va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate, în contextul în care au fost alocate 200 de milioane de euro în PNRR prin acest proiect.
Alina Costache
10 ian. 2023, 13:35
Se schimbă buletinele în 2023. Când vor fi eliberate noile cărți electronice de identitate și care sunt principalele modificări

Se schimbă buletinele în 2023. Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce propune numeroase modificări la Ordonanța 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Lucian Bode, ministrul de Interne, spunea cu câteva luni în urmă că emiterea noilor buletine se va extinde până în vara acestui an pentru București, iar în alte municipii și județe până la finalul lui 2023. Din 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Se schimbă buletinele în 2023. Statul va fi cel care va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocale prin PNRR în acest scop. Aceasta e una dintre principalele schimbări pe care le propune MAI.

În nota de fundamentare se menționează că, prin PNRR, în vederea stimulării adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată, pentru Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătura digitală au fost alocate 200 milioane de euro euro. Investiția are ca obiectiv atingerea unui număr de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

În momentul de față, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj, e de 67 de lei.

Citește și Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023

Se schimbă buletinele în 2023. Ce se întâmplă cu românii care au plătit deja pentru noile buletine

Ce schimbări se propun prin proiectul Ministerului Afacerilor Interne:

  • (1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate”.

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor fi imprimate pe cip 

Locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

În ceea ce privește adresa de domiciliu, ea va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi, de asemenea, stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Se schimbă buletinele! Imprimeria Naţională organizează licitaţie pentru certificatele digitale necesare autentificării cetățenilor în sistemele IT publice și private

Certificatele de stare civilă nu vor fi trebui prezentate la depunerea cererii pentru eliberarea CEI; Buletinele vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți

O altă modificare constă în faptul că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cerificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Buletinele electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.

Altă propunere a MAI este ca pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea cărților electronice de identitate să se facă fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor).

Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.

Care e valabilitatea noilor cărți electronice de identitate

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:

  • a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
  • c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

 

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă noi vor fi disponibile
Capital.ro
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Este vestea momentului pentru românii care au credite la bancă!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Ciclonul care afectează România: Meteorologii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Care sunt zonele vizate și de când intră în vigoare codul
Capital.ro
România este în elita mondială. Nu ne poate întrece nimeni. Suntem pe primul loc
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'