Se vor organiza slujbe la biserică după ridicarea stării de urgenţă? Răspunsul lui Ludovic Orban: „Sub nicio formă”

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că slujbele nu se vor organiza "sub nicio formă" în interiorul bisericilor, după ridicarea stării de urgenţă. 

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 19:43
Se vor organiza slujbe la biserică după ridicarea stării de urgenţă? Răspunsul lui Ludovic Orban: „Sub nicio formă”

Întrebat la Digi24 dacă ar putea exista libertatea de a fi organizate slujbe în interiorul bisericilor, Ludovic Orban a răspuns: „asta sub nicio formă”.

Cât despre impunerea de reglementări privind folosirea linguriţei pentru împărtăşit, premierul a explicat că „trebuie gândite norme”.

„Nu mă pricep, sincer, și ce a apărut în spațiul public ca și norme care sunt gândite de la nivelul INSP și al comisiei de la nivelul Ministerului Sănătății sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului”, a afirmat Ludovic Orban, conform sursei citate.

Cum vor avea loc slujbele în timpul stării de alertă

Proiectul de lege privind măsurile care vor fi adoptate după 15 martie prevede că se vor putea desfășura slujbe religioase, cu respectarea unor reguli de distanțare socială.

„Activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor”, se arată în proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern.

Regulile de disciplină sanitară „vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță precum și alte asemenea măsuri privind orice alte aspecte implicate de activitatea de exercitare a cultelor religioase, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-Cov-2”, potrivit proiectului.

Documentul a fost trimis la Parlament, care urmează să-l voteze. Parlamentarii pot aduce însă modificări.

Patriarhia Română cere redeschiderea bisericilor. Anunţul oficial pentru toţi credincioşii