Secretele maşinii de spălat. Ce trebuie să ştii pentru a nu rămâne cu coşul plin de rufe murdare

În fiecare casă există o mașină de spălat, fară acest gadget ne-ar fi foarte greu. Iar dacă maşina de spălat se strică în weekend, dezastrul este iminent.

08 apr. 2022, 20:16
Secretele maşinii de spălat. Ce trebuie să ştii pentru a nu rămâne cu coşul plin de rufe murdare

Secretele maşinii de spălat. O mașină de spălat, ca și orice altă aparatură electrocasnică, are momente când se va defecta, foarte rar sau periodic, fie că vreți sau nu, și atunci aceasta are nevoie de un “doctor”. Deși exista mici defecțiuni  ce pot fi rezolvate rapid de către dumneavoastră, o mașină de spălat are nevoie la un moment dat de un service specializat . De-a lungul timpului am observat că majoritatea mașinilor de spălat prezintă anumite defecțiuni în mod frecvent. Deacea am decis să listăm aceste defecțiuni.

Sigur nu știai de acest buton secret de la mașina de spălat! Iată trucul de curățare pe care ar trebui să îl cunoască oricine
Mașina de spălat nu elimina apa

Dacă sunteți în aceasta postură vă rugăm, pentru început, să verificați dacă atunci când ați început programul de spălare, ați selectat din greșeală opțiunile de Oprire a evacuării apei sau de Oprire a clătirii rufelor. Dacă niciuna din aceste opțiuni nu a fost selectată, mașina de spălat prezintă  o defecțiune. Una din componentele aferente sistemului de evacuare al apei este înfundat sau defect. Verificați ca filtrul de scame să nu fie înfundat, curățați-l. Dacă problema încă nu este rezolvată după curățarea acestui filtru, alte cauze ar putea proveni de la canalele de scurgere, de la tubul și sifonul prin care se face evacuarea apei. Deconectați mașină de spălat de la sursa de energie electrică și contactati un service specializat în reparațiile mașinilor de spălat.

Mașina nu intra în centrifugă

Dacă ați selectat și ați dat drumul unui program de spălare a rufelor dar, pe parcurs mașina de spălat întâmpină dificultăți și nu intră în procesul de centrifugare, opriți forțat mașina, deconectați-o de la sursa de curent și verificați următoarele componente ale mașinii: filtrul de scurgere și filtrul de scame . Este posibil să existe obiecte străine ce pot bloca funcționarea corectă a mașinii de spălat. Încercați să scăpați de apa aflată în mașina de spălat, fie dumneavoastră, fie prin apelarea la un specialist. Dacă reușiți să scoateți rufele și să eliminați apa, încercați un program de clătire și uscare, fară să introduceți rufe în mașină. Dacă mașina de spălat nu funcționează atunci problema poate fi de la cureaua de transmisie sau o alta componentă.

Cu siguranță nu știai asta! Trucul banal care te ajută sa nu îți mai strici adidașii atunci când îi bagi la mașina de spălat

Oprirea bruscă a mașinii de spălat
Este o defecțiune foarte des întâlnită și trebuie verificate câteva lucruri esențiale înaintea contactarii unui service. Verificați dacă exista căderi de tensiune electrică sau dacă mașina de spălat primește apa suficientă. Verificați dacă apa furnizată este încălzită sau dacă în cuvă există prea multă spumă. Dacă niciuna din aceste mici erori nu este detectată, vă recomandam contactati un specialist pentru a împiedică eventualele probleme ce pot apărea, precum: deteriorarea cuvei sau deteriorarea rezistentelor de încălzire.

Insuficiența sau surplusul de apă folosită

Vă recomandăm să verificați dacă mașina de spălat este conectată în mod corespunzător la sifonul chiuvetei . Dacă observați scurgeri de apă în aria chiuvetei, contactati un instalator pentru a evita eventualele inundări ale locuinței. Dacă problema nu constă în aceasta conectare, mașina de spălat, cel mai probabil prezinta defecțiuni ale electrovalvei . In acest caz contactati un specialist. Așteptați să fie terminat programul de spălare curent, opriți mașina de spălat și apelați la un service.

Mașina de spălat folosește apă rece

Aici în mod clar este vorba de rezistentele folosite de mașina de spălat pentru încălzirea apei . După schimbarea acestor componente, la fiecare program de spălare vă recomandăm folosirea unei soluții pentru a trata impuritatea apei și a proteja rezistentele de eventualele depuneri de calcar. Această problemă poate fi observată ușor dacă mașina de spălat se oprește și nu executa programele de clătire și uscare a rufelor sau dacă după programul de spălare, rufele nu sunt spălate în mod corespunzător.

Surplus de detergent în compartiment sau în cuvă
Atenție la tipul de detergent folosit și alegeți doar detergent destinat mașinilor de spălat. Dacă după un program de spălare, după ce rufele au trecut de etape precum stoarcere, clătire și uscare iar rufele prezinta urme de detergent sau dacă în compartimentul de furnizare a detergentului încă exista o mică cantitate de lichid, repetați procesul de spălare a rufelor sau doar de uscare și stoarcere. Data viitoare fiți mai precauți în legătură cu tipul de detergent folosit și cu cantitatea furnizată mașinii de spălat.

Mașină de spălat face prea mult zgomot
Aceasta nu este chiar o defecțiune.  Aceasta tine mai mult de așezarea corectă a mașinii de spălat și de cantitatea de rufe folosite la fiecare program. Este posibil ca zona pe care este așezată să nu fie perfect orizontală și să aibă denivelări sau poate ați introdus prea multe sau prea puține rufe.

Timpul folosit pentru programul de spălare este prea mare
Verificați pentru început opțiunile selectate la începutul programului de spălare. Este posibil să fi ales neintenționat alte comenzi și astfel programul de spălare este prelungit. Dacă, însă, problema nu este datorată acestei mici erori umane, și dacă această problemă se repetă, probabil o componentă este defectă și vă recomandăm să contactati un service.

Apariția unor avarii

Dacă mașina de spălat afișează o anumită avarie în timpul programului, la sfârșit sau la început și dacă avaria este listată pe ecranul mașini de spălat , verificați tipul erorii în manualul tehnic de utilizare al mașinii de spălat. Dacă eroarea vă este încă necunoscută și dacă este setat corespunzător fiecare program de spălare, contactati un specialist. Este posibil că o anumită componentă să prezinte defecțiuni iar mașinile de spălat de ultimă generația vă vor oferii detalii despre aceste defecțiuni.           Dacă mașina dumneavoastră de spălat se încadrează în una din aceste defecțiuni și nu reușiți să o remediați dumneavoastră sau dacă problema cu care vă confruntați este nouă sau foarte rară, vă recomandam apelați la un service specializat în reparația mașinilor de spălat. Vă recomandăm să evitați eventualele neplăceri și defecțiuni majore ce pot apărea și se pot dezvolta de la micile probleme pe care mașină de spălat le afișează .  Căutați un specialist care să vă îndrume și să vă ofere detalii despre orice tip de problemă.

Secretele mașinilor de Spălat
Pentru prevenție putem folosii la fiecare spălare un pahar de oțet alb  . Acesta tine loc de balsam , previne depunerile de calcar și chiar indeartează cu success parul de animale de pe haine.  La fel tot pentru prevenție , dacă suntem la țară undeva trebuie să ne asigurăm că mașina de spălat primește suficient curent . Ca să fim siguri putem folosi un stabilizator de tensiune . Acesta va preveni eventualele oscilați ale curentului și mașina nu se vă strica subit.Tot în cadrul prevenției și tot în cazul daca suntem la țară undeva și nu avem apă curentă , decât din puț , atunci trebuie să ne asigurăm că avem presiune suficientă . Pentru aceasta trebuie să folosim un hidrofor cu un rezervor corespunzător , pentru că mașina de spălat să nu rămână fară presiune la apă . Să știți că dacă mașina de spălat rămâne fară apă , aceasta poate să ardă pompa de alimentare cu apă.

Trucuri spălat rufe. 6 ponturi banale pentru maşina de spălat care te ajută să ai haine impecabile
1. Trucuri spălat rufe – Foloseşte corect detergenţii

Poate şi se pare o cheltuială în plus să cumperi detergent special pentru albituri,pentru rufe colorate şi pentru cele negre,dar vei vedea că, folosind corect detergenţii,hainele tale vor arăta ca noi multă vreme. Detergentul pentru lucruri albe permite o spălare eficientă şi la 30 de grade, deci vei face economie şi la energie electrică.

De ce e bine să bagi bile din folie de aluminiu în maşină atunci când speli rufe. Trucul genial care previne deteriorarea hainelor

2. Citeşte cu atenţie eticheta

Toate articolele de îmbrăcăminte au o etichetă pe care vei găsi compoziţia materialului şi instrucţiuni de spălare:la ce temperatură se spală,dacă se curăţă chimic sau nu,dacă se calcă,la ce temperatură,dacă se centrifughează sau nu. Respectă-le şi nu vei avea surprize neplăcute. Materialele fine nu se storc la turaţia maximă a maşinii de spălat.

3. Trucuri spălat rufe – Rufele negre,mai pretenţioase

Hainele în culori închise se spală pe dos,cu detergent pentru haine negre,de preferat lichid. Este recomandat un program scurt de spălare,la 30 de grade. Şi un pont:adaugă la clătire ½ pahar de oţet din vin alb (pentru maşinile de spălat automate,în sertarul pentru balsam).

Cum scăpați de mucegaiul din mașina de spălat rufe. Trucuri simple la care poate apela oricine

4. Articolele din lână

Indiferent cum le speli, la mână sau la maşină,foloseşte un detergent lichid special pentru lână sau şampon. Dacă le speli la maşină,pune puloverele într-o faţă de pernă. Apa trebuie să fie la 30 de grade. Nu lăsa hainele din la înmuiat mai mult de o jumătate de oră, stoarce-le uşor (la maşină,maximum 400 rotaţii/minut) şi usucă-le pe un prosop,pe suprafaţă plană. Dacă tricotajele s-au „înpâslit”,clăteşte-le cu apă călduţă în care ai pus glicerină (1 linguriţă la 1 l de apă).

5. Trucuri spălat rufe – Curăţatul chimic este toxic

Solveţii folosiţi la curăţarea hainelor rămân în ţesături şi se evaporă treptat. Adică în şifonier sau când le purtăm. Pentru că nu putem renunţa la această metodă de curăţare (nu poţi băga paltonul în maşina de spălat!),soluţia este următoarea: după ce ai luat haina de la curăţătorie,las-o la aerisit 4-5 zile. Abia după aceea o pui într-o husă de plastic şi o poţi aşeza în şifonier.

6. Bine de ştiut!

Trucuri spălat rufe – Cum scoţi petele

Petele de cerneală:se înmoaie cu puţin lapte,apoi se freacă bine cu un burete înmuiat în oţet de vin alb.

Petele de grăsime: se umezeşte zona,se aplică detergent pentru vase,se lasă câteva minute şi se spală la maşină.

Petele de rugină: se pun câteva picături de zeamă de lămâie,apoi se spală obişnuit.

Petele de sânge: se umezeşte porţiunea pătată,cu apă rece,se freacă cu o cârpă de bumbac înmuiată în aspirină pisată,dizolvată în apă.

Petele de ciocolată: se tamponează cu o cârpă înmuiată în oţet.

Petele proaspete de vin: se presară sare,care absoarbe lichidul,apoi se freacă bine cu săpun uscat.