Pentru pasionații de gusturi autentice și texturi suculente, cei doi chefi dezvăluie câteva dintre tehnicile lor preferate. Cătălin Scărlătescu subliniază importanța simplității și a respectului pentru aroma cărnii. El recomandă ca micii să fie savurați, cel puțin la prima degustare, fără muștar sau alte sosuri, pentru a te bucura de gustul lor natural.
„M-am gândit că sunt destui români care au o obsesie: nu mănâncă carne de porc. Așa că am ales carnea de oaie și vacă. Rețeta asta este semi-turcească. E luată așa cumva și de la turci și de la români, că și românii mănâncă picant. Ce vă rog eu să faceți: în primă fază nu băgați muștar în ei, mâncați-i așa cum sunt. Îi punem pe grătar și din momentul în care i-am întors prima dată, îi întoarcem mereu”, explică Scărlătescu.
Sorin Bontea are o sugestie neobișnuită, dar care promite rezultate spectaculoase. Rememorând zilele tinereții petrecute la munte, unde aerul curat și peisajele spectaculoase intensificau aroma grătarelor, el povestește despre metoda sa preferată de a pregăti mici suculenți, fără riscul de a-i usca.
„Când eram tânăr mergeam mereu de 1 Mai la munte. Asta ar fi locația ideala pentru mine. Cât despre mici, mie îmi plac cei suculenți, nu vreau să fie prea uscați. Vă dau un pont: puneți pâine la prăjit pe grătar, apoi puneți carne de mici crudă peste felia de pâine, după care dați din nou la grătar, cu carnea în jos. Lasați să se facă carnea. E demențială”, spune Bontea.
Românii care vor să se apropie de perfecțiune în ceea ce privește gustul autentic al micilor, rețeta legendară de la restaurantul „Cocoșatu’” din București este considerată de mulți un etalon.
Aceasta presupune un proces migălos și de durată, întins pe parcursul a trei zile. Ingredientele de bază includ carne de vită, o varietate de condimente (piper, ienibahar, coriandru, chimion turcesc, anason stelat), bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, usturoi și ulei.
Se fierbe o zeamă concentrată din oase de vită cu măduvă, care va fi folosită pentru a frământa carnea.
Carnea tocată se amestecă intens timp de o oră cu această zeamă și condimentele, fără usturoi în această etapă.
După prima frământare, compoziția se lasă la rece până a doua zi, când se reia procesul, adăugând și zeama de usturoi.
După încă o zi de repaus la frigider, în a treia zi se formează micii, care se ung cu puțin ulei înainte de a fi puși pe grătar.
Citește și