Piftie de curcan, rețetă rapidă. Secretul unui preparat delicios şi dietetic

Preparatele din carne de porc sunt nelipsite de pe mesele de sărbători ale românilor. Dar atunci când pui preţ pe siluetă, însă, în acelaşi timp, vrei sa te bucuri şi de atmosfera de sărbători, apelezi la soluţii de compromis. Cum ar fi mâncărurile dietetice, preparate din carne slabă. De exemplu, răcitura care poate fi pregătită şi din carne de porc, şi din carne de curcan sau de pui.

23 dec. 2021, 12:37
Piftie de curcan, rețetă rapidă. Secretul unui preparat delicios şi dietetic

Piftie de curcan. Nu există diferenţe majore din punct de vedere al gustului între răcitura de porc şi cea de curcan, întrucât aroma predominantă este, în ambele cazuri, cea de usturoi. Diferenţa este cantitatea de grăsime conţinută de cele două preparate: răcitura de porc formează la suprafaţă un strat generos de grăsime, în timp ce, la răcitura de curcan, stratul de grăsime este inexistent sau, în cel mai rău caz, abia perceptibil.

Şi încă o diferenţă: în timp ce, la răcitura de curcan, este necesară folosirea gelatinei la pliculeţ, la răcitura de porc nu este cazul, întrucât picioarele de porc conţin această substanţă.

Piftie de curcan. Ingrediente necesare

  • 5 litri apă
  • 2 aripi de curcan întregi (cu tot cu copanan)
  • un copan
  • 2-3 pacheţele gelatină
  • jumătate lingură de sare
  • boabe de piper alb
  • 5 căţei de usturoi
  • o căpăţână de usturi pisat

Cum se prepară piftia de curcan

Aripile şi copanul se pârlesc, se opăresc, se spală bine şi se pun la fiert în 5 litri de apă care clocoteşte. Se spumuieşte de câte ori este nevoie, se adaugă jumătate lingură sare, boabe de piper alb şi 5 căţei de usturoi. Se fierbe totul la foc mic până se desface carnea de pe oase.

Citeste si Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu

Se scoate carnea din vasul în care a fiert, se strecoară zeama şi se lasă la răcit, la temperatura camerei.

După ce s-a răcit, se adaugă o căpăţână de usturoi pisat şi se vântură de circa 200 de ori.

Se desfac pliculeţele de gelatină, se dizolvă în puţină zeamă în care a fiert carnea de curcan, apoi zeama în care s-a dizolvat gelatina se pune pe foc cât să se încălzească. Atenţie! Nu trebuie să fiarbă! Se amestecă continuu prin gelatină până se dizolvă complet.

Gelatina dizolvată se toarnă peste zeama în care a fiert carnea de curcan şi se amestecă bine. Se lasă zeama la răcit, iar când s-a răcit, se toarnă peste carnea care, în prealabil, a fost porţionată şi distribuită în recipiente mici.

Citeste si Cum să nu te îngraşi de sărbători. Trucuri de la Carmen Brumă: „Temperaturile scăzute forţează corpul să intensifice arderile”