Secţia de Terapie Intensivă de la spitalul Witting, dotată cu aparatură de ultimă generaţie, stă închisă. Care este motivul

Secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID sunt aproape pline în toată ţara. Cu toate astea, secţia ATI de la spitalul Witting, devenit spital COVID din data de 23 iulie, stă închisă. Deşi este dotată cu aparatură modernă, din data de 23 iulie şi până în prezent nu s-a găsit personal medical care să lucreze pe secţie.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 05:18
Secţia de Terapie Intensivă de la spitalul Witting, dotată cu aparatură de ultimă generaţie, stă închisă. Care este motivul

Secţia ATI dispune de 16 ventilatoare și 16 paturi noi, acoperite cu folie, ca să nu se aşeze praful pe ele. Asta în timp ce pacienţii COVID aflaţi în stare gravă sunt transferaţi către alte spitale.

Patru cazuri care s-au agravat au trebuit să fie transferate în alte secții ATI funcționale, uneori la mare distanță de București, pentru că în București nu mai existau locuri. Marea problemă este că degradarea lor se face rapid. S-a întâmplat să aibă o degradare în câteva ore. În acel moment trebuie imediat transferați. Timpul este în defavoarea lor. Pacienții au avut și noroc, în acest sens, dacă au ajuns în timp util acolo unde trebuiau să ajungă„, a declarat Laurențiu Ungurianu, medic chirurg la Spitalul Witting, pentru Digi24.

Potrivit sursei citate, în această secţie există trei medici, dar doar unu dintre ei ar fi putut lucra cu pacienţii infectaţi cu coronavirus, ceilalţi doi medici suferind de boli care îi plasează în categoria de risc. Al treilea s-a transferat la alt spital, pentru că la Witting ar fi stat degeaba.

Totuşi, cei doi medici ATI care suferă de afecţiuni incompatibile cu lucrul cu bolnavii COVID au cerut să poată trata pacienți cu coronavirus. 

Noi am făcut cerere pe proprie răspundere, eu și șefa mea de secție, prin care ne oferim serviciile și dorim să lucrăm, pentru ca suntem compensat, avem patologii care sunt compensate, și putem lucra, cereri care nu ne-au fost încă soluționate, așteptăm un răspuns și sper să fie favorabil, pentru că dorim să lucrăm și să ajutăm acești pacienți”, a declarat Isadora Zaharescu, medic ATI la Spitalul Witting.

Noi am cerut – Secția Chirurgie împreună cu șeful secției, care a insistat asupra acestui lucru, să mergem să lucrăm înr-un alt spital COVID – unde să putem să facem chirurgie – care are secție de ATI sau dacă nu era cazul, într-un spital care nu este spital COVID. E mare păcat să afli că bolnavi COVID care au nevoie de intervenții chirurgicale, urgențe chirurgicale, nu își găsesc locul la București și ajung la spitale suport COVID din Oltenița, de exemplu„, spune dr. Laurențiu Ungurianu.

Frustrare fără margini a medicilor ATI din Witting care nu-şi pot exercita profesia

Imaginați-vă cum ar fi să intri dimineața la serviciu într-o secție care este părăsită, goală, dotată cum n-a fost dotată în ultimii 20 de ani. Ne-am bucurat foarte mult când am văzut că a venit aparatură. Pe care n-o poți folosi. Și în fiecare seară vezi pe posturile de televiziune că nu mai sunt locuri libere în ATI. Este un sentiment de frustrare imens […] Acum stăm și ne uităm, nu le-am folosit niciodată, venim dimineață, intrăm în această secție dotată, simțim așa, o durere în suflet. Mergem în acea cameră unde ne adunăm toți medicii, iar eu, ca să pot să-mi ajut medicii, fac anchete DSP. Pentru că nu pot intra la COVID, pentru că sunt apt condiționat, singura modalitate de a stabili o legătură cu pacienții sunt aceste telefoane”, spune medicul anestezist Isadora Zaharescu.

Să vă spun că fac eu ca și chirurg, da? În primul rând, noi facem vizita la bolnavii COVID, îi ajutăm pe ceilalți colegi, le dăm date din foile de observații, scoatem la imprimantă diverse lucruri, scoatem din calculator scrisori medicale, mai completăm câte un concediu medical. Muncă de birou!„, completează medicul chirurg Laurențiu Ungurianu.

Contractele medicilor transferaţi nu pot fi făcute pe perioadă nederminată

În timp ce unii medici vor să lucreze, dar nu pot, managerii spitalelor caută personal, dar pot face doar angajări pe perioadă determinată, ceea ce îi dezavantajează pe mulţi. 

Asistenta Neluța Curcan lucrează acum la secția de terapie intensivă COVID a Spitalului „Marius Nasta”, iar contractul ei este prelungit de la o lună la alta prin ordin de ministru.

Au mai fost încă patru asistente care am înțeles că au vrut să-și dea demisia, pentru că găsiseră un alt loc de muncă, dar n-au reușit să plece, cel puțin până la sfârșitul lunii acesteia. Da, și-au dat demisia din cauza incertitudinii. Deci, noi până mai alaltăieri nu știam dacă ne mai prelungește sau nu ne mai prelungește contractul. Singura asistentă la 6 pacienți și doar infirmiere. Pentru că nu avem personal, de-asta ne-au și angajat și pe noi„, spune asistenta pentru Digi24.

Există această atitudine în România, ea ține cumva și de obișnuințele din trecut, când contractele erau toate pe perioadă nedeterminată, ceea ce nu prea mai există în țările dezvoltate. Acolo tot timpul contractele sunt pe o perioadă determinată […] Spitalele trebuie să utilizeze acest instrument pentru a încuraja angajarea de medici, mai ales că acum are loc examenul de specialitate. E o nouă generație de specialiști și ar fi păcat ca acum, când este evident că avem atât de mare nevoie de ei, să nu le oferim aceste locuri de muncă și ei să părăsească țara„, a menţionat Dorel Săndesc, vicepreședintele Comisiei ATI, pentru Digi24.