Nu s-au înţeles! Şedinţa coaliţiei de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu, se reia mâine la ora 16.00

Coaliţia de guvernare s-a reunit luni dupăa-amiază în şedinţă pentru prima oară de la revocarea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu (USR-PLUS) de către premierul liberal Florin Cîțu. Înaintea şedinţei, preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că premierul Florin Cîţu beneficiază de susţinere totală şi că nu se ia în discuţie schimbarea configuraţiei politice. Potrivit unor surse politice, liderii USR-PLUS iau în calcul să le ceară liberalilor un nou acord politic.

19 apr. 2021, 19:30
Nu s-au înţeles! Şedinţa coaliţiei de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu, se reia mâine la ora 16.00

Şedinţa coaliţiei de guvernare UPDATE: Florin Cîţu:

Am vorbit cu Barna şi am spus că e o problemă pentru Guvern în ceea ce vorbeşte performanţa lui. Eu şi Orban spuneam că Voiculescu prezintă o vulnerabilitate. Deja era o decizie a Biroului Permanent USR PLUS care spunea că îl susţin orice ar fi pe Vlad Voiculescu. Am încheiat discuţia în sensul în care au înţeles. Eu ca premier am şi responsabilităţi. Miercuri, atunci, am luat o decizie, având în vedere mai multe probleme. Am un drept constituţional, dar sunt dispus la discuţii să îmbunătăţim ce trebuie. Eu spun că sunt ok cu orice, a avea discuii, protocoale, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituţional. Nu avem cum să negociem constituţia. Nimeni nu poate spune în România că putem negocia Constituţia. „.

Şedinţa coaliţiei de guvernare UPDATE: Dan Barna a declarat luni seară, după 4 ore de discuţii în coaliţie, că s-au prezentat argumente, au fost analizate ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora se va putea ajunge la o decizie. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că această coaliţie trebuie să continue. ”Suntem oameni responsabili”, a afirmat el, adăugând că a fost o întâlnire constructivă. O nouă întâlnire este programată pentru marţi la 16:00.

 

Şedinţa coaliţiei de guvernare UPDATE: Florin Cîțu a ales să plece din ședința coaliției guvernamentale, în care USR-PLUS i-au cerut demisia. Cîțu a ieșit din ședință pentru a merge la o emisiune la o televiziune de știri.
Premierul a fost apărat de gărzile SPP în momentul în care reporterii s-au îndreptat spre el ca să îl întrebe ce s-a decis în întrunirea de la Palatul Parlamentului.

USR-PLUS merge la ședința Coaliției din această seară cu mandatul de a cere în continuare retragerea lui Florin Cîțu de la conducerea Guvernului, precum și cu solicitarea ca evaluarea miniștrilor, inclusiv a premierului, să fie făcută în coaliție, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Antena 3 a prezentat, pe surse, ce s-ar fi discutat, astăzi, la Partidul Naţional Liberal:

Florin Cîțu: Eu am tot spus, miniştrii sunt evaluaţi. Eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat şi am analizat. Noi trebuie să ne concentrăm pe mesaje despre buna guvernare. Nu intrăm în jocurile USR PLUS. Nu poţi să faci asemenea declaraţii şi apoi să vii la şedinţa de guvern. Vă asigur că, data viitoare când un ministru va ataca un alt ministru sau prim-ministru, va pleca acasă. Nu poţi să fii şi la putere şi în opoziţie şi să îţi ataci premierul. Ei trăiesc din conflicte.

În cazul Drulă, dacă data viitoare se mai întâmplă, iau imediat o decizie, fără să mai întreb pe nimeni. Nu poţi să faci asemenea declaraţii, apoi să vii la şedinţa de Guvern. Guvernul are un singur premier. Nu există miniştri evaluaţi de USR, PNL, UDMR, ci de premier. Vlad Voiculescu a administrat prost ministerul, nu au fost făcute nici măcar bugete.

Rareș Bogdan: Moldovan nu a fost bună ca secretar de stat. Acum, ce fac? O pun ministru? Nu vrem să ne implicăm, dar Moldovan nu a fost bună.

Ludovic Orban: Premierul face evaluări pentru toată lumea, indiferent de partid. Guvernul a fost făcut zdrenţe din cauza lui Vlad Voiculescu, a fost o catastrofă de management, iar premierul nu se poate schimba când un partiduleţ are mofturi.

Florin Cîțu: Varianta unui guvern minoritar este exclusă. Un guvern minoritar nu poate duce România înainte.

Rareş Bogdan: Nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. Voi propune şi un vot de susţinere pentru Cîțu. Politicile reformatoare vrem să le vedem cu toţii, legat de coaliţia USR de a face reforma promisă. Drulă este un ministru bun. Uneori, îşi uită ranga în mână. Nu putem să impunem premierului să nu schimbe un ministru. Asta este Constituţia! Nu ne-am întâlnit cu preşedintele. Singurii care s-au întâlnit au fost Barna şi Cîțu. Este normal să se întâlnească.

UPDATE: La ședința de Coaliție a venit și premierul Florin Cîțu însoțit de președintele UDMR Kelemen Hunor. Premierul nu a răspuns la întrebările presei. Într-o ședință a conducerii PNL, desfășurată luni dimineață, liderii partidului au decis susținere „necondiționată” pentru premierul Cîțu.

Şedinţa coaliţiei de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu. Discuțiile are loc cu tensiuni la cote maxime, contrele continuând și în weekend între șeful Executivului și fostul ministru pe tema raportării deceselor cauzate de Covid. Ședința coaliției a fost precedată de un Birou Executiv al liberalilor, la finalul căruia preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că premierul Florin Cîţu beneficiază de susţinere totală şi că nu se ia în discuţie schimbarea configuraţiei politice.

„Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui Guvern este Florin Cîţu, suntem serioşi, consecvenţi şi mergem mai departe”, a completat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a lansat un îndemn către toţi partenerii de coaliţie „să lăsăm deoparte ceea ce ne separă şi să ne concentrăm pe ceea ce aşteaptă românii de la noi şi anume să asigurăm o bună guvernare României”.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre Cătălin Drulă: În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă

Şedinţa coaliţiei de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu. Liberalii se întâlnesc în Biroul Executiv înaintea discuțiilor cu partenerii de guvernare

Liderii PNL au afirmat că această coaliţie poate merge mai departe, chiar şi după afirmaţiile reprezentanţilor USR-PLUS conform cărora Cîţu nu mai are susţinearea Alianţei.

Citeşte şi: EXCLUSIV Traian Băsescu, scenariu-şoc privind criza din coaliţia de guvernare. „Un Guvern PNL – PSD ar fi o soluţie mai solidă decât alianţa cu USR. Deocamdată îi împiedică preşedintele”
Florin Cîţu se aşteaptă ca USR PLUS să desemneze noul ministru al Sănătăţii, având în vedere că portofoliul revine acestei formaţiuni politice.

„Aştept desemnarea ministrului Sănătăţii de la USR PLUS, este un portofoliu care revine USR PLUS. Până atunci, voi asigura interimatul şi mă voi asigura că lucrurile vor funcţiona în continuare foarte bine. Tot ce înseamnă discuţii politice vor avea loc la coaliţie, la discuţia din coaliţie, cu cele trei formaţiuni politice”, a declarat Florin Cîţu, duminică după-amiază.

În ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, surse politice au declarat pentru News.ro că ar putea fi vorba despre medicul Radu Lupescu, decorat de preşedintele Franţei Emmanuel Macron pentru implicarea în lupta cu pandemia de Covid-19.

O altă variantă luată în calcul de PLUS este Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. După revocarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii, a fost vehiculat numele medicului Adrian Wiener (USR) ca posibil înlocuitor, dar în cadrul Alianţei postul a fost atribuit PLUS.

Citeşte şi: Dan Barna, contraatac la premierul Cîţu pe tema subraportării morţilor de Covid: „În cadrul şedinţei de Guvern de ieri i-am transmis premierului că a primit o notă pe această temă

 

USR-PLUS schimbă jocurile. Partidul vrea un nou acord politic cu PNL – SURSE

Liderii USR-PLUS iau în calcul să le ceară liberalilor un nou acord politic. Potrivit Hotnews, acordul vrea să prevadă procedura clară în caz de remaniere, dar și termene clare pentru angajamentele din programul de guvernare. Potrivit unor surse din Alianță, propunerea a venit pe filiera Cioloș și este încă în discuție.