Guvernul decide în şedinţa de miercuri declararea zilei de 13 august zi de doliu naţional, după moartea reginei Ana

Guvernul va lua în discuţie, miercuri, mai multe proiecte printre care şi declararea zilei de 13 august zi de doliu naţional, după moartea reginei Ana. Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, pe 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveția, funeraliile urmând să se desfăşoare în perioada 9-13 august 2016, după cum a anunţat Casa Regală. 

02 aug. 2016, 17:12

Unul din proiectele care urmează să fie dezbătute, miercuri, în şedinţa de Guvern vizează declararea zilei de sâmbătă, 13 august 2016, zi de doliu naţional pe teritoril României, după ce regina Ana a încetat din viaţă. 

Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges, a anunţat Familia Regală.

În prezentarea programului funeraliilor regale nu se fac precizări despre o eventuală prezenţă a Regelui Mihai I la ceremoniile ce vor începe pe 9 august, odată cu sosirea în România a trupului neînsufleţit al Reginei Ana, şi se vor încheia pe 13 august, cu înmormântarea propriu-zisă.

CITEŞTE ŞI Regele Mihai NU va participa la funeraliile Reginei Ana. Ultimele date despre starea sa de sănătate

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiica a principelui Rene de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei. De la 16 la 19 ani a urmat o scoala de arta la New York. In 1943 a plecat pe front in Europa, sub culorile Frantei. A primit „Crucea de razboi” franceza.

VEZI AICI Povestea de dragoste dintre regina Ana şi regele Mihai. Cum s-au cunoscut cei doi VIDEO

Regina Ana are printre strămoși atât Familia Regală de Bourbon, cât și Familia Regală de Orléans, aflate într-o acerbă rivalitate istorică. Regina Ana este nepoata (de frate) a Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei, stră-stră-strănepoata Regelui Ludovic Filip al Franței și descendentă din Regele Filip al V-lea al Spaniei.

Lucruri mai puţin ştiute despre Regina Ana: A fost ÎNROLATĂ în armată, a participat la RALIURI şi îşi făcea singură mobila

Regina Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit în 1948, la un an după ce acesta a abdicat de la tronul României, iar în vară ar fi aniversat 68 de ani de căsătorie.

Cetățean francez naturalizat, principesa Ana a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu și-a dat agrementul la căsătorie și l-a forțat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă.

Regele Mihai şi Principesa Ana au trăit departe de România, iar prima oară au venit în România pe 25 decembrie 1990. În primul interviu acordat vreodată presei din România, în emisiunea „Profesioniştii” de la TVR, Regina Ana s-a prezentat românilor ca „o femeie normală”, care a fost inclusiv vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-o florarie din New York, şi a povestit cum s-a cunoscut cu Regele Mihai. „L-am cunoscut pe Mihai la varul meu, Jean de Luxemburg, care dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcaiele ca un soldat! M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat”, a povestit Regina Ana.