Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate. PSD a depus un amendament la noile Legi ale Educației

Bullying-ul la adresa profesorilor din timpul ședințelor cu părinții vor deveni istorie. Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate dacă profesorii consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor.

21 apr. 2023, 09:26
Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate. PSD a depus un amendament la noile Legi ale Educației
Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate. PSD a depus un amendament la noile Legi ale Educației

Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate. PSD a depus recent un amendament la noile Legi ale Educației pentru a preveni pe viitor orice formă de intimidare a cadrelor didactice.

Citește și Părinţii premierului Nicolae Ciucă se mândresc cu fiul lor: ”Abia așteptam să mergem la ședințele cu părinții, că așa frumos îl lăuda diriginta pe Nicu…”

Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate

Astfel, în situația în care profesorii consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor, pot solicita înregistrarea ședințelor la care sunt prezenți părinții.

Potrivit propunerii PSD, ”înregistrarea activității didactice poate fi făcută numai în conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educației, cu excepția situațiilor în care înregistrarea activității didactice este dispusă în temeiul unor dispoziții ale Codului de Procedură Penală sau al unor norme emise de ministerele cu rețea de învățământ proprie.

Nu se consideră înregistrare a activității didactice, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare. Cadrele didactice pot solicita înregistrarea şedinţelor la întâlnirile cu părinţii, acolo unde se consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor.”

În prezent, articolul 218, alineatul 4 din proiectul Legii învățământului preuniversitar, la care social-democrații au depus amendamentul menționat mai sus, prevede: „Înregistrarea activității didactice poate fi făcută numai în conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educației, cu excepția situațiilor în care înregistrarea activității didactice este dispusă în temeiul unor dispoziții legale sau al unor norme emise de ministerele cu rețea de învățământ proprie.

Nu se consideră înregistrare a activității didactice stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare.”

Ligia Deca: Din toamnă, sperăm ca legile Educaţiei să intre în vigoare

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a exprimat speranţa ca legile Educaţiei să intre în vigoare în toamna acestui an, odată cu începerea noului an şcolar şi universitar, amintind că unele prevederi se vor aplica doar pentru cei care încep un nou ciclu de învăţământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat la Parlament că speră ca proiectele legilor educației să intre în vigoare până la toamnă.

„Speranţa noastră este ca, în toamnă, începând cu noul an şcolar şi cu noul an universitar, legile să intre în vigoare. Sigur că unele prevederi, cum sunt cele legate de examenele naţionale, trebuie să aştepte, pentru ca cei care intră la începutul unui ciclu, clasa a V-a, clasa a IX-a, să finalizeze. Este normal să ştii cum finalizezi din punct de vedere al examenelor, atunci când intri într-o etapă educaţională”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, la Senat, după dezbaterea Ora Guvernului la care a fost invitată la propunerea grupului USR.

Deca a subliniat importanţa colaborării dintre partidele politice, autorităţile centrale şi locale pentru ca legile Educaţiei, odată adoptate în Parlament, „să rămână stabile o perioadă suficientă pentru a le putea vedea, cu adevărat, beneficiile”.

Potrivit Ligiei Deca, reprezentanţii Ministerului Educaţiei se vor afla în Parlament la toate dezbaterile aferente legilor Educaţiei pentru ca „proiectele să se apropie cât mai mult, pentru a avea legitimitatea necesară în aşa fel încât ele să nu mai poată fi schimbate uşor, aşa cum, din păcate, s-a întâmplat cu versiunile anterioare”.

Citește și Cum arată părinții lui Klaus Iohannis. Președintele i-a ținut departe de camerele de luat vederi