Şef Secţie Pediatrie Buzău: Copiii legaţi de paturi au grave probleme de sănătate

Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, doctorul Carmencita Matei, susţine că micuţii legaţi de paturi cu feşe sunt copii instituţionalizaţi, cu grave probleme de sănătate, şi că această practică se întâlneşte şi în alte spitale, pentru ca micuţii să nu îşi smulgă branulele din mâini.

RomaniaTV.net
28 ian. 2013, 16:57
Şef Secţie Pediatrie Buzău: Copiii legaţi de paturi au grave probleme de sănătate

„În general, copiii nu sunt legaţi, de obicei sunt cu aparţinători, cei legaţi sunt copii cu mari probleme neuropsihice, care nu au aparţinător. Este adevărat că nu trebuie să se întâmple asta, dar lipsa de personal există. Nu e normal să fie aşa. Toţi cei legaţi sunt copii cu probleme mari, care-şi smulg branulele, sunt doi copii din centre de plasament, fără aparţinători. Copiii cu aparţinători nu sunt legaţi. E o situaţie care nu ar trebui să se întâmple”, a declarat, luni, medicul pediatru Carmencita Matei, şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău.

Sursa citată a adăugat că la această situaţie s-a ajuns din cauza lipsei de personal cu care se confruntă secţia pe care o conduce. „În acest moment, în secţie sunt 66 de copii cu şase asistente şi două infirmiere. Nouă să ştiţi că ne-au picat copii din pat doar din rândul celor cu mame, aceşti copii au fost bine. Îi vom dezlega, dar Doamne fereşte să nu se întâmple ceva rău cu ei acum. Trebuie supragheaţi foarte atent, pentru că îşi smulg branulele, se aruncă din pat. Poate prin intermediul dumneavoastră, al presei, cineva de acolo de sus din minister o să vadă cam care este situaţia în Spitalul Judeţean Buzău şi o să ia măsurile care se impun”, a mai spus Carmencita Matei.

Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău a declanşat o anchetă în acest caz.

Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, se poartă discuţii cu şeful Secţiei de Pediatrie şi cu conducerea spitalului pentru a se vedea care este situaţia de fapt. „Când am ajuns eu aici nu mai era niciun copil legat de pat. Sunt aici, o să văd despre ce e vorba, trebuie să le iau declaratii tuturor. Sunt copii din centre de plasament care au handicapuri grave, care, nefiind însoţiţi de cineva, probabil doctorilor le-a fost teamă să nu-şi facă rău, să nu se aplece peste paturi. Nu e vorba de de comoditate şi nu cred că acesta e sensul pe care-l are această manevră, ci o siguranţă că atunci când rămân singuri să nu se întâmple ceva rău. O să vedem cât personal este în spital, punctul de vedere al şefului de secţie şi apoi vom trage concluziile”, a declarat, luni, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bâgiu, a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care va analiza aspectele semnalate în presă referitoare la evenimentele de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, anchetă în urma căreia Consiliul Judeţean Buzău va lua cu siguranţă toate măsurile care se impun.

„Urmărim cu atenţie evenimentele de la Spitalul Judeţean. Este o situaţie absolut regretabilă şi am solicitat deja conducerii spitalului o informare de urgenţă cu privire la aspectele semnalate în presă. Vom verifica atent informaţiile şi vom lua măsuri de remediere a situaţiei şi de sancţionare a persoanelor vinovate”, a declarat preşedintele CJ Buzău.

„Consiliul Judetean nu tolerează astfel de abateri şi, repet, dacă aspectele semnalate se confirmă, în limita competenţelor noastre, vom solicita conducerii spitalului să sancţioneze persoanele responsabile”, a mai spus Cristi Bigiu.

Potrivit autorităţilor judeţene, Consiliul Judeţean nu are competenţa să intervină pe organizarea internă a Spitalului Judeţean, relaţia dintre cele două instituţii desfăşurându-se pe linie administrativă.

Mai multe imagini care arată copii legaţi de paturi cu feşele, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni pe posturile centrale de televiziune. În această situaţie se află mai mulţi copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.