Şeful Armatei aruncă bomba! Motivul halucinant pentru care militarii nu pot doborî dronele de atac care intră în spaţiul aerian al României

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei Române, a declarat că militarii se confruntă cu o dilemă majoră: incapacitatea de a neutraliza dronele de atac care pătrund în spațiul aerian al României, din cauza lipsei de legislație adecvată. Această situație delicată a fost adusă în atenția publicului, subliniind necesitatea modificării a patru legi existente pentru a contracara această amenințare.

13 feb. 2024, 23:34
Şeful Armatei aruncă bomba! Motivul halucinant pentru care militarii nu pot doborî dronele de atac care intră în spaţiul aerian al României
Şeful Armatei aruncă bomba! Motivul halucinant pentru care militarii nu pot doborî dronele de atac care intră în spaţiul aerian al României

Şeful Armatei aruncă bomba! Potrivit generalului Gheorghiţă Vlad, armata română se confruntă nu numai cu o problemă legală, dar și cu o lipsă de mijloace materiale pentru a face față acestui risc iminent. În prezent, legislația nu permite Armatei să ducă asemenea operațiuni de luptă în timp de pace, necesitând o stare de asediu sau stare de război pentru a putea acționa. Acest lucru impune modificarea a patru legi cheie: Legea Apărării Naționale, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, Legea privind Regimul Armelor și Munițiilor și Legea 257/2021 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Europa Liberă.

Citeşte şi: Mircea Geoană, despre un posibil atac al Rusiei asupra României și chemarea tinerilor în armată: „Perioada de pace s-a încheiat”

Generalul Gheorghiță Vlad a explicat că, anul trecut, militarii au mai avut şi un alt impediment în doborârea dronelor străine, altul decât cel legislativ: „Era un deficit de mijloace. Abia acum a fost semnat contractul cu un furnizor din Coreea de Sud”. „Adică n-aţi avut proiectile?”, a fost întrebat acesta, care a replicat: „Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare”.

În timp ce discută despre implicațiile legale ale luptei împotriva dronelor de atac, șeful Statului Major al Armatei Române subliniază că drona nu poate fi echivalată cu o aeronavă și ar trebui considerată mai degrabă ca o muniție sau alt mijloc. Acest lucru ar oferi posibilitatea militarilor să acționeze în timp real împotriva acestor amenințări, fără a fi restricționați de cadrul legal actual.

În lumina acestei crize, reacția politicienilor este crucială. Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naționale și vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaților, a declarat că nu era conștient de această lipsă de legislație și că va răspunde solicitării Armatei dacă este necesar. Totuși, este esențial să se dea prioritate acestei probleme și să se găsească soluții eficiente pentru a proteja spațiul aerian al României.