Şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei: „Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii!”

Gergely Gulyas, şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei a declarat la premiera filmului "Beke - A nemzetek felett" ("Pace - Deasupra naţiunilor") că Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii.

09 nov. 2022, 16:27
Şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei: „Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii!”
Şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei: "Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii!"

Şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei: „Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii!”. Consilier al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas a făcut mai multe afirmaţii controversate la Budapesta.

„De la Trianon încoace, ne aflăm la cea de-a patra generaţie a unei naţiuni vechi de peste 1.000 de ani, a unei naţiuni care în urmă cu 102 ani a fost condamnată la moarte de către marile puteri victorioase ale Primului Război Mondial, căreia i-a fost greu să supravieţuiască şi căreia şi acum, un secol mai târziu, îi este la fel de greu să trăiască în umbra Trianonului”, a spus Gergely Gulyas, citat de magyarnemzet.hu, informează Digi 24.

Citeşte şi: Ungaria nu renunţă la visul autonomiei maghiarilor din Transilvania . Purtătoarea de cuvânt a lui Viktor Orban, declaraţii inflamatoare

„Dacă este să evaluăm cu mintea şi cu inima tragedia care ni s-a întâmplat nouă, maghiarilor, comunităţii noastre naţionale, locurilor locuite de noi, familiilor noastre, strămoşilor noştri, Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii. În viaţa fiecărei generaţii de maghiari soseşte la un moment dat clipa în care trebuie să experimenteze gravitatea acestei tragedii”, a adăugat şeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei.

Citeşte şi: George Simion cere excluderea UDMR din coaliţia de guvernare. „Trebuie să ia cineva atitudine. Ungaria speră să incite la tensiuni etnice”

Gergely Gulyas a mai spus că din 2010 încoace, în politicile naţionale ale Ungariei a avut loc o schimbare şi că la un secol de la Trianon, în afara graniţelor Ungariei, milioane de oameni continuă să se simtă maghiari şi să vorbească limba maghiară: „Ştiam că trebuie să spargem blestemul Trianonului. Blestemul care ne afectează, în acelaşi timp, atât pe noi, maghiarii, cât şi întreaga Europă Centrală. De aceea, în Constituţia Ungariei am afirmat faptul că purtăm – şi nu doar simţim – o responsabilitate instituţională pentru naţiunea maghiară”.