Şeful CCR, despre interdicţia impusă lui Sebastian Ghiţă de a-şi exercita mandatul: Nu am mai auzit aşa ceva

Şeful Curţii Constituţionale intervine în scandalul politic al momentului. El spune că nu a auzit ca unui parlamentar să i se interzică să îşi exercite mandatul. Augustin Zegrean s-a referit la cazul deputatului Sebastian Ghiţă căruia DNA i-a impus această restricţi, dar a refuzat să facă vreun comentariu care să poată fi interpretat drept antepronunţare, întrucât cazul ar urma să ajungă pe masa CCR.

RomaniaTV.net
25 iun. 2015, 07:30
Şeful CCR, despre interdicţia impusă lui Sebastian Ghiţă de a-şi exercita mandatul: Nu am mai auzit aşa ceva

„Există o prevedere în regulamentul Camerei Deputaţilor prin care se poate interzice participarea la lucrări pe o perioadă de timp. Nu ştiu dacă se poate şi în cadrul măsurii de control judiciar. Nici nu am auzit de aşa ceva. Nu pot să mă pronunţ pentru că am auzit că va ajunge la Curte şi atunci se va spune că m-am antepronunţat”, a declarat, joi, Augustin Zegrean.

Parlamentarii, interzişi de procurori! Deputaţii Sebastian Ghiţă şi Cătălin Rădulescu‎ acuză DNA ca îi impiedică să îşi exercite funcţiile pentru care au fost aleşi. Cei doi deputaţi cer ajutorul colegilor pentru a li se face dreptate, iar în ecuaţie ar putea intra, din nou, Curtea Constituţională.

Deputatul Sebastian Ghiţă a transmis o scrisoare către conducerea Camerei Deputaţilor în care informează Parlamentul cu privire la decizia DNA prin care i s-a interzis să desfăşoare activitatea de deputat. De asemenea, Sebastian Ghiţă solicită conducerii Camerei „declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională”.

O decizie a Curţii Constituţionale spune clar că aleşii nu pot fi împiedicaţi să-şi exercite mandatul.

„Îndatoririle parlamentarului se exercită în mod continuu, de la momentul la care acesta intră în exerciţiul mandatului, până la data încetării calităţii de deputat sau de senator, legiuitorul trebuind ca, prin reglementările pe care le adoptă, să nu împiedice îndeplinirea acestora. Participarea la şedinţele Camerei din care fac parte deputatul sau senatorul constituie o îndatorire de esenţa mandatului parlamentar, astfel cum rezultă din întregul ansamblu al dispoziţiilor constituţionale care reglementează Parlamentul. (…) În considerarea faptului că fiecare parlamentar reprezintă naţiunea în întregul ei, trebuie asigurate condiţii de exercitare efectivă a mandatului.”, se arată în decizia CCR.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, la DNA. A primit interdicţia de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi Ploieştiul

Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, s-a prezentat miercuri la DNA Ploieşti, unde a fost anunţat că procurorii extind urmărirea penală pentru noi fapte de corupție. Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat DNA.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă acuză „o lovitură de stat şi de Palat”: Voi depune plângere la procurorul general VIDEO

Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de Sebastian Ghiță pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Deputatul Sebastian Ghiţă a spus, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează „dărâmarea acestui guvern” şi „convingerea lui Victor Ponta că dacă nu demisionează, mama, cumnatul, fratele, sora, prietenii vor plăti”. Ghiţă a mai spus că este vorba despre „o lovitură de stat şi de palat” şi că va devpune plângere la procurorul general al României.