Şeful forţelor aeriene ale Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Invazia terestră a fost amânată

Lovitura, care a vizat un sediu din care gruparea teroristă îşi gestiona activitatea aeriană, l-a ucis pe Murad Abu Murad, şeful dispozitivului aerian al Hamas, potrivit IDF.

14 oct. 2023, 09:39
Şeful forţelor aeriene ale Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Invazia terestră a fost amânată

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au ucis un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Este vorba de şeful forţelor aeriene al Hamas, potrivit Times of Israel.

Lovitura, care a vizat un sediu din care gruparea teroristă îşi gestiona activitatea aeriană, l-a ucis pe Murad Abu Murad, şeful dispozitivului aerian al Hamas, potrivit IDF.

EXCLUSIV| Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinși în infernul din Israel! ”Suntem în mijlocul bombardamentelor! Frica cea mai mare este o ofensivă din partea Hezbollahului”

Armata israeliană afirmă că Abu Murad „a jucat un rol important în dirijarea teroriştilor în timpul masacrului” de la sfârşitul săptămânii trecute, ce a inclus atacatori care au intrat în Israel din aer, folosind deltaplane.
În lovituri separate „extinse” în cursul nopţii, forţele de apărare israeliene afirmă că au lovit zeci de locaţii aparţinând forţelor de comando ale Hamas, care au condus infiltrarea în Israel de la 7 octombrie.

Armata israeliană dă un nou răgaz palestinienilor pentru a se refugia

Civilii care locuiesc în nordul Fâşiei Gaza au fost informaţi de armata israeliană să folosească două drumuri pentru a se îndrepta spre sudul regiunii, sâmbătă, între orele 10.00 şi 16.00, ora locală, relatează BBC.

Într-o declaraţie postată în arabă pe X, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Avichay Adraee, a declarat că două rute pot fi folosite între orele 10.00 şi 16.00, ora locală (şi a României), „fără a se întâmpla nimic rău”.

Citește și Imaginile infernului dintr-un spital din Fâșia Gaza! Un jurnalist BBC, copleșit de ororile văzute, a izbucnit în lacrimi și a îngenunchiat în fața victimelor

Cei care locuiesc în oraşul Gaza au fost sfătuiţi să se deplaseze spre sud, de la Beit Hanoun la Khan Yunis, înaintea unei potenţiale ofensive terestre a armatei israeliene. De asemenea, persoanele care locuiesc în apropierea plajei şi la vest de Olive vor fi autorizate să se deplaseze pe străzile Daldul şi Al-Sana spre Salah Al-Din şi Al-Bahr, a adăugat Adraee.

Un avertisment pentru evacuarea civililor din nordul Fâşiei Gaza fusese dat şi vineri şi îi îndemna pe palestinieni să plece în următoarele 24 de ore. Ultimatumul expira sâmbătă dimineaţă.

Hamas caută sprijinul Rusiei în confruntarea cu Israel.. Gruparea teroristă laudă poziţia lui Putin

Hamas, grup militant islamic care guvernează Gaza, a declarat sâmbătă dimineaţă într-un comunicat că salută „eforturile neobosite ale Rusiei” menite „să oprească agresiunea Israelului împotriva teritoriului său”.

„[Apreciem] poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte agresiunea sionistă în curs de desfăşurare împotriva poporului nostru şi respingerea asediului din Gaza, tăierea ajutoarelor şi luarea în vizor a civililor în siguranţă de acolo”, se arată în declaraţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat părţi implicate în luptele dintre Israel şi Hamas să „minimizeze sau să reducă la zero” numărul victimelor civile. Comentariile sale vin în contextul în care Rusia continuă un război nemiloas împotriva Ucrainei şi este investigată de Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii.

În plus faţă de comentariile lui Putin, trimisul rus la ONU a distribuit vineri o rezoluţie care solicită încetarea focului. Israelul a lansat mai multe operaţiuni şi pregteşte o acţiune terestră în Gaza. Israelul a cerut ca 1,1 milioane de locuitori din Nordul Gaza să părăsească zona.