Şeful Grupului de Lupta NATO în Romania: „Trebuie să fim pregătiţi pentru cel mai negru scenariu”

Noul sistem de apărare din Dobrogea „este funcțional în prezent, dar va fi îmbunătățit. Este operațional în prezent. Previne trei tipuri de atac: aeriene, rachete, drone".

28 mai 2022, 14:01
Şeful Grupului de Lupta NATO în Romania: „Trebuie să fim pregătiţi pentru cel mai negru scenariu”

Șeful grupului de luptă NATO în România, colonelul francez Vincent Minguet, a explicat ce presupune noul sistem de apărare antiaeriană sol-aer pe care Franța l-a desfășurat în Dobrogea.

Fostul preşedinte ucrainean oprit la graniţă. Petro Poroşenko voia să iasă din ţară
„Nu știm unde poate ajunge conflictul (militar din Ucraina – n.red.). Nu știm niciodată. Cu fermitate, trebuie să înființăm această forță de descurajare. Și, prin solidaritatea țărilor NATO, trebuie să asigurăm o apărare sustenabilă”, a declarat colonelul Vincent Minguet, într-un interviu exclusiv la Controversat.

Cum funcționează noul sistem de apărare NATO din Dobrogea

Noul sistem de apărare din Dobrogea „este funcțional în prezent, dar va fi îmbunătățit. Este operațional în prezent. Previne trei tipuri de atac: aeriene, rachete, drone. Este un radar, dar mai complicat. Detectează, interceptează și neutralizează aeronave, drone, rachete”, a explicat șeful Grupului de Luptă NATO în România.

Sistemul desfășurat în Dobrogea se numește MAMBA și este de ultimă generație, fiind operat de 100 de aviatori. Despre o amenințare specifică pentru țara noastră și riscul din acest moment la adresa României, comandantul Grupului de Luptă NATO apreciază că nu există, însă „nu se știe niciodată”.

Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute
„Sincer, nu știm niciodată. Ca șef militar, tratăm amenințările după mai multe criterii, de la cel mai puțin posibil la cel mai posibil. Toată lumea dorește cea mai mică amenințare…

Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai negru scenariu. Nu aș spune că nu sunt amenințări. Trebuie să-mi pregătesc echipa, oamenii, pentru orice. Situația pe care o vedem la granița României nu este atât de amenințătoare”, a precizat colonelul francez Vincent Minguet, comandantul Grupului de Luptă NATO în România, la Realitatea PLUS, în emisiunea Controversat.

Se schimbă harta Europei. Rusia trasează deja graniţe în interiorul Ucrainei